Oscar Tunedal, fritidspedagog på Blåsboskolan i Västerås lyser med en ficklampa i en av skolgårdens byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tagit dem på bar gärning” – följ med fritidspedagogen Oscar Tunedal på jakt efter droggömmor och cannabisfimpar på Blåsboskolans skolgård. Foto: Maja Tengnér/SVT

Skolpersonal i Västerås tvingas leta knarkgömmor – vill ha kameraövervakning

Publicerad

Skadegörelse på skolorna kostade Västerås stad minst en halv miljon kronor förra året. På Blåsboskolan städar personal bort droger och skräp från skolgården varje morgon innan barnen får komma ut och leka.

– Vi vill ha övervakningskameror, men har fått svaret att vi måste bekosta det själva, säger Maria Hising, rektor.

Skadegörelse mot skolor kostade Västerås stad 500 000 kronor under 2023, bara i försäkringskostnader, och beräknas landa på runt samma summa även i år. Det är en ökning från runt 200 000 kronor för två år sedan. Då tillkommer kostnader för att ersätta skadade föremål, sanera klotter och laga fönsterrutor.

– Vårt problem är att ungdomar som inte ens går på skolan är här och hänger på kvällarna. De förstör utemöbler och barnens leksaker, säger Maria Hising, rektor på Blåsboskolan.

SVT Nyheter Västmanland har varit i kontakt med de tio grundskolor i Västerås som hade störst kostnad för skadegörelse förra året. Åtta av dem vill ha kameraövervakning utomhus på kvällar och helger, då problemen är som störst – precis som Blåsboskolan.

Skolorna måste betala för kameror själva

Om skolor i Västerås har behov av övervakningskameror måste de betala för det ur sin egen budget, med pengar som ska gå till skolböcker och liknande.

Moderaterna i Västerås vill att det ska ändras, och har föreslagit att kommunen ska stå för kostnaden på de skolor där problemen är som störst.

– Det blir väldigt skevt att skolorna ska lägga flera hundra tusen på kameror från sin elevpeng, säger Eleonore Lundkvist (M), ledamot i grundskolenämnden.

Kommunstyrelsen avslog i veckan förslaget med hänvisning till att det ska hanteras av en annan politisk nämnd.

I klippet: Följ med fritidspedagogen Oscar Tunedal på jakt efter droggömmor och cannabisfimpar på Blåsboskolans skolgård.

Skadegörelse mot skolor

År 2023 anmäldes 218 768 skadegörelsebrott i Sverige, vilket innebar en ökning med 4 procent jämfört med året innan. Den brottstyp som stod bakom ökningen var skadegörelse mot stat, kommun och landsting som ökade med 14 411 brott (+34 %)

Uppklarningsgraden för skadegörelsebrott är låg, runt en procent av alla brott uppklaras.

2021 uppgav 19 procent av eleverna i nionde klass i Skolundersökningen om brott att de hade begått skadegörelse vid minst ett tillfälle under de senaste tolv månaderna. Det gäller 22 procent av killarna och 16 procent av tjejerna. Den vanligaste formen av skadegörelse bland killar är att med flit ha förstört egendom. Bland tjejer är det vanligaste att ha klottrat tags.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Skolundersökningen om brott 2021

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.