Det är den tid på året när snön har smällt och det torra fjolårsgräset torkar extra snabbt i blåsten när solen skiner.
– Om olyckan är framme så sprids elden väldigt snabbt i det torra gräset, säger Therese Fougman.
Det här kan ställa till extra stora problem så här på valborgsmässoafton när många vill elda.
– Var alltid försiktig om det finns mycket gult fjolårsgräs nära. Då är det viktigt att man kan släcka snabbt, säger Therese Fougman.
Undvik att elda på dagen
Ett tips är att ha vatten eller sand nära till hands.
Sedan är det bra att vänta med att tända majbrasan till kvällen, när det blir kallare och fuktigare i luften och även gräset blir fuktigare, men det gäller att hålla koll. Brasor har en risk att skicka gnistregn och det kan transporteras i luften, menar Therese Fougman.
– I till exempel Västmanland blåser det inte så mycket just nu och det är bra. Det hade varit värre om det var blåsigt, då ska man tänka sig för innan man gör en brasa, säger Therese Fougman.
Faran störst där snön precis försvunnit
Brandrisken avtar ju längre norrut man kommer, där snön ligger kvar. Men risken är som allra störst där snön precis har försvunnit och det nya gräset ännu inte har hunnit börja växa.
– Men det kan vara väldigt lokalt. I skogen till exempel, där det är skuggigt och ännu inte har hunnit börja växa, är risken för gräsbränder större, säger Therese Fougman.
Ju längre söderut man kommer desto längre har växtligheten kommit och brandrisken minskar.
Risken för gräsbränder under valborg är lokalt stor i norra Götaland och stora delar av Svealand och stor eller mycket stor i snöfria delar av norra Svealand och södra Norrland.