Kopparspiral

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Influencers påverkar ungas preventivmedelsval”, säger barnmorskan Camilla Blomquist. Hör henne om de attitydförändringar hon sett gällande preventivmedel. Foto: Caroline Slotte/SVT

Sociala medier påverkar ungas val av preventivmedel: ”Vill sluta med hormoner direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Många delar sina erfarenheter av preventivmedel på sociala medier, vilket påverkar ungas val, enligt ungdomsmottagningen i Västmanland.

– Vi har märkt en ökning av samtal där patienter vill sluta med hormonpreparat tvärt, säger barnmorskan Yvonne Abrahamsson Månsson.

Anledningen till att de unga vill sluta med sitt preventivmedel tvärt kan bero på olika orsaker, enligt barnmorskan Yvonne Abrahamsson Månsson.

– Det kan handla om att ungdomen vill bli gravid, har en rädsla eller har sett något på sociala medier som skapat funderingar. Då måste vi bemöta ungdomen därifrån och självklart är det hennes önskan som styr, förklarar hon.

Ökning av långtidsverkande preventivmedel

Allt fler ungdomar efterfrågar långtidsverkande preventivmedel, en förändring som både ungdomsmottagningen i Västmanland märkt av, men som även skett i riket. Enligt Socialstyrelsens läkemedelsstatistik har antalet expedieringar av hormonspiral och p-stav ökat i åldern 10-29 år mellan 2022 och 2023. För hela landet från 54 128 till 55 699.

För p-piller, vaginalring, plåster och p-spruta har det däremot skett en successiv minskning av antalet expedieringar för kvinnor i åldern 10-29 år i riket. 2020 var det 786 544 expedieringar, 2023 hade antalet minskat till 748 993. I Västmanland skedde 2020 totalt 25 033 expedieringar och 2023 var antalet 20 100.

– Vi sätter in fler och fler spiraler. Den ena kan sitta i åtta år och den andra i fem år. Det är en frihet att inte behöva tänka på sitt preventivmedel dagligen, säger Yvonne Abrahamsson Månsson.

Många läser på i förväg

Enligt barnmorskekollegan Camilla Blomquist är det också fler som frågar efter hormonfria preventivmedel.

– Då är kopparspiralen bra, men många tjejer som kommer till oss besväras av kraftig mensvärk och rikliga blödningar. Då är kopparspiralen inget bra alternativ, då detta är biverkningar som hör till denna spiral, berättar hon.

Vidare betonar både Yvonne och Camilla att många som kommer in till dem är pålästa och har en klar bild av vilken typ av preventivmedel de vill ha, men att deras uppgift inte är att påverka beslutet, utan att informera.

Hör barnmorskorna Yvonne och Camilla berätta om de attitydförändringar avseende preventivmedel som skett i videon ovan.

Influencern Ullabritta pratar preventivmedel i sina sociala medier: ”Kunde inte ha sex”

Influencern Ullabritta och hennes sambo Daniel sitter i soffan och kollar in i kameran. Daniel håller armen om Ullabritta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gick till tre olika barnmorskor” – hör influencerna Ullabritta från Västerås berätta om sin preventivmedelsresa och hur p-piller påverkat hennes och pojkvännen Daniels relation. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.