Influencern Ullabritta och hennes sambo Daniel sitter i soffan och kollar in i kameran. Daniel håller armen om Ullabritta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gick till tre olika barnmorskor” – hör influencerna Ullabritta från Västerås berätta om sin preventivmedelsresa och hur p-piller påverkat hennes och pojkvännen Daniels relation. Foto: Caroline Slotte/SVT

Influencern Ullabritta pratar preventivmedel i sina sociala medier: ”Kunde inte ha sex”

Uppdaterad
Publicerad

Influencern Ullabritta från Västerås delar med sig av allt för sina följare. Allt från besök på nagelsalongen till underlivsproblem och hennes preventivmedelsresa.

– Det är ämnen som annars är tabu, men så viktiga att prata om.

Konstant svamp i underlivet, kraftig mensvärk och ont vid sex. Det är några av de biverkningar som influencern Ullabritta fått erfara när hon använt olika preventivmedel.

I över tio års tid har hon testat sig fram i samråd med barnmorskor, men har ännu inte hittat det som funkar utan biverkningar.

– Jag har testat mängder av olika p-piller, kopparspiral och var även en period utan preventivmedel, men det fungerar inte när man är i en relation, berättar hon.

Slutade med p-piller

Till en början vände sig Ullabritta till barnmorskor för att få hjälp med sina besvär, men enligt henne var det ingen som sa att det berodde på de preventivmedel hon använde.

Till sina följare har hon delat med sig av allt och har fått många kommentarer gällande andras erfarenheter av preventivmedel. I och med alla biverkningar har hon beslutat sig för att lyssna mer på sina följare än barnmorskorna.

– Jag fick läsa på själv och ta hjälp av mina följare. När jag slutade med p-pillren försvann alla problem. Men jag är tydlig till mina följare att jag inte är utbildad inom ämnet och att det är viktigt för dem att testa runt tills de hittar det som passar dem.

”Påverkar vårt sexliv avsevärt”

Tillsammans med sambon Daniel har de diskuterat alla problem och efter flera test med olika preventivmedel, landade de i att Ullabritta nu testar nya p-piller igen. Men även denna gång med nya biverkningar.

– Det påverkar vårt sexliv avsevärt. Vi har inte sex lika ofta för det är mer omständligt. Vi behöver bland annat ha ett längre förspel och mina slemhinnor är torrare av p-pillrena. Men Daniel är underbar och väntar alltid in mig, berättar hon.

Hör influencern Ullabritta berätta om sin preventivmedelsresa i klippet ovan.

Barnmorskorna: Sociala medier styr ungas val

Kopparspiral

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Influencers påverkar ungas preventivmedelsval”, säger barnmorskan Camilla Blomquist. Hör henne om de attitydförändringar hon sett gällande preventivmedel. Foto: Caroline Slotte/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.