En professor sitter i en fåtölj framför en bokhylla, och i bildens andra del syns en öppen skåpbil med inredningen synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar sociologiprofessor Jonas Stier om vad vanlife-trenden säger om oss och om vår tid. Foto: Anna Mi Skoog/SVT arkiv

Sociologiprofessor: Därför har vanlife blivit en trend

Uppdaterad
Publicerad

Att leva vanlife är en trend som tycks tilltala allt fler. Jonas Stier, sociologiprofessor vid Mälardalens universitet ser flera förklaringar till varför den fria livsstilen lockar.

Vanlife har blivit en alltmer omskriven företeelse, som också tycks öka i popularitet. En svensk Facebookgrupp om vanlife, som startade 2017, har i dag vuxit och har närmare 30 000 medlemmar.

Människors önskan att leva fritt och rörligt och vara på resande fot är inte något nytt eller unikt.

– Det som är unikt är att vissa går ”all in” med det här. Det är ett ställningstagande mot det etablerade, säger sociologiprofessorn Jonas Stier.

Han menar att vanlife-trenden säger en hel del om vår tid.

– Den säger att vi lever i en väldigt spännande tid, en tid av ökad omställning. Vi har en ökad individualisering i samhället, vi genomgår en radikal digitalisering. Det finns också idén om hållbarhet, att inte slösa, och att vända sig emot konsumtionssamhället, säger han.

Ser det som en subkultur

Han talar också om valfrihetslogiken, som blivit alltmer central i vår tid.

– Det handlar om att jag väljer mitt eget liv och formar min livsstil som jag vill. Och det här sättet att leva kan vara ett sätt att maximera sin frihet och valfrihet, förklarar han.

Han ser vanlife-trenden som en subkultur.

– En subkultur handlar om att skapa en gemenskap i en grupp, en gemensam identitet, som bygger på likhet och samhörighet men samtidigt att man skiljer sig från andra grupper i samhället och tar avstånd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.