Det är första gången i Sverige som ett sådant här så kallat agrovoltaiskt solcellssystem installeras och utvärderas, både vad gäller solelproduktion och odling. Med i projektet är förutom MdH även SLU, Solkompaniet och Kärrbo prästgård utanför Västerås. Kärrbo är också platsen där projektet ska utföras.
– Om man kan få fördelar både för solelsproduktionen och produktionen av den gröda man har, så skulle det öppna en helt ny marknad och kunna utnyttja nya typer av marker, säger Bengt Stridh universitetslektor, Mälardalens högskola.
Bevara fukten i marken
Förhoppningen är att skuggningen från panelerna ska hålla kvar mer markfuktighet och därmed gynna odling. Liknande forskning från andra länder visar på dessa resultat och nu ska man undersöka effekterna på svenska förhållanden.
– Det är ju det man sett utomlands att om man skuggar så får man lite högre markfuktighet som gynnar odlingen och man behöver inte lika mycket konstbevattning så man sparar ju även vatten, säger Bengt Stridh universitetslektor, Mälardalens högskola.
Vid sidan av det här systemet sätts även en liten traditionell solcellspark för att kunna jämföra de bådas effektivitet. Även en referensyta med vall helt utan solpaneler kommer att odlas upp för att mäta skillnaderna i växtlighet och fukt bland annat.