Den digitala fritidsgården, som ligger under vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad, går under namnet Molnet. Där kan deltagarna spela, träna, dansa och titta på program tillsammans. Men framför allt prata.
Molnet, som enligt Västerås stad är först i sitt slag i Sverige, siktar in sig på personer inom LSS som av olika anledningar inte kan eller vill komma till de fysiska mötesplatserna, bland annat om man har en funktionsvariation som försvårar det alternativet.
Får en gemenskap
Nu kan man umgås och skaffa nya likasinnade vänner via datorn.
– För mig personligen får jag ett innehåll i min vardag, det är viktigt när man är sjukskriven eller hemma, säger deltagaren Sören Östmark, som gärna visar upp sin musik vid plattformen.
– Det är inte på något sätt att vi vill påskynda en process, det ska gå sin naturliga väg. För vissa är den sociala biten bara att få höra sitt namn eller se när någon annan spelar. Att aktivt lyssna är också en social samhörighet, säger Isak Ohlander, digital handledare på vård- och omsorgsförvaltningen.
Finns inte risken att deltagarna nöjer sig med den digitala plattformen och inte söker sig till de fysiska mötesplatserna?
– Jag skulle säga tvärtom. Är man isolerad hemma och bjuds in till Molnet, då får man en chans att knyta nya kontakter och att ta steget till att träffas fysiskt. Eller ses på vår fysiska spelgrupp som vi också bedriver, säger Isak Ohlander.
”Det är folk som primärt sitter hemma”. I klippet berättar Sören och Isak om den nya digitala fritidsgården Molnet.