En delad bild som visar tre sektioner: till vänster står en person med en mikrofon märkta ”svt”, i mitten hålls en telefon med en suddig skärm, och till höger ses ett trasigt fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trasiga fönster, misstänkt svartmögel i en garderob och brandskador i källaren – följ med in i hyreshusen i Arboga där flera boende är oroliga inför vintern. Foto: Robert Gutavsson/SVT

Spruckna rutor och misstänkt svartmögel – flera brister i hyreshus i Arboga: ”Jättekallt på vintern”

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio västmanländska kommuner har problem med oseriösa hyresvärdar, visar en granskning som SVT har gjort i samarbete med Hem & Hyra. SVT har besökt ett hyresbestånd i Arboga där flera hyresgäster är oroliga inför vintern.

– Mitt fönster har varit trasigt i två år. Det blir jättekallt, säger hyresgästen Annelie Jansson.

I centrala Arboga ligger tre hyresfastigheter som Arboga kommun menar har en oseriös hyresvärd. Det är sprickor eller synliga hål i minst sju fönsterrutor och saknas glas i två ytterdörrar när SVT är på plats i slutet av september.

Flera boende berättar att det blir väldigt kallt i lägenheterna på vintrarna – och att trasiga fönster inte har lagats på flera år trots att hyresgästerna har sagt till.

Oseriösa hyresvärdar

– Vi sa till förra vintern för det var kallt, men han kom inte, säger en kvinna, som vill vara anonym eftersom hon är rädd för myndigheter.

Brister i elsäkerhet och radonmätningar

Arboga kommun uppger att runt 500 personer bor i lägenheter som ägs av oseriösa hyresvärdar. Så kallad social dumpning förekommer – där kommuner med bostadsbrist placerar behövande människor i orter med tomma hyreslägenheter.

Hyresvärden som äger husen i Arboga har inte utfört radonmätning i sina fastigheter, trots flera förelägganden och löpande vite från kommunen. Det finns också minst en hyresgäst som har anmält brister till Hyresgästföreningen. Hyresvärden vänder sig mot att bli utpekad som oseriös.

– Jag tycker det är konstigt att kommunen pekar ut mig bara för att jag inte har gjort en radonmätning. Vi har inte haft dialog. De kan ju höra av sig, säger han.

I klippet: Trasiga fönster, brandskador och fukt – följ med in i hyreshusen i Arboga där hyresvärden inte lever upp till kraven.

Hyresvärden: ”Finns inga problem”

En reporter från SVT står framför en ingång till en källare i en byggnad. Bakgrunden visar en väg med en bil parkerad intill, samt fönster på byggnaden. Det finns också graffiti på väggen bredvid ingången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inga problem.” Hör hyresvärdens svar till SVT om lägenheterna i Arboga – där radonmätning inte har utförts och boende fryser på vintrarna. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Oseriösa hyresvärdar i Västmanland

Har haft problem med oseriösa hyresvärdar senaste året:

Arboga: Ja
Fagersta: Ja
Hallstahammar: Nej
Kungsör: Ja
Köping: Ja
Norberg: Nej
Sala: Ja
Skinnskatteberg: Nej
Surahammar: Nej
Västerås: Ja

Kommunerna har svarat på SVT/Hem och hyras enkät där följande fråga ställdes: Har ni under det senaste året haft några problem med oseriösa hyresvärdar (som inte sköter sitt uppdrag genom att exempelvis strunta i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön) i kommunen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet