En reporter från SVT står framför en ingång till en källare i en byggnad. Bakgrunden visar en väg med en bil parkerad intill, samt fönster på byggnaden. Det finns också graffiti på väggen bredvid ingången.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inga problem”– hör hyresvärdens svar till SVT om lägenheterna i Arboga – där radonmätning inte har utförts och boende fryser om vintrarna. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Trasiga fönster och ingen radonmätning – hyresvärden i Arboga: ”Finns inga problem”

Uppdaterad
Publicerad

Flera boende vittnar om att hyresvärden inte åtgärdat kända brister på flera år. Samtidigt har Arboga kommun lagt ett löpande vite på värden eftersom han inte gjort radonmätningar.

– Allt ska åtgärdas, det handlar bara om en tidsaspekt, säger hyresvärden när SVT når honom på telefon.

För runt fyra år sedan kom de tre aktuella hyresfastigheterna i centrala Arboga upp på kommunens radar. Det var när kommunen för första gången krävde in radonmätningar – som fastighetsägare måste göra enligt strålskyddslagen.

Men ingen radonmätning kom in, trots flera påminnelser. 2023 utfärdade Arboga kommun ett löpande vite på 15 000 kronor per mätsäsong, som hyresvärden måste betala så länge radonmätningarna saknas.

Oseriösa hyresvärdar

– Jag ska göra det när som helst, säger hyresvärden när SVT når honom på telefon.

Renoverar delar av beståndet

Hyresvärden håller på att renovera en av sina fastigheter. Bland annat utförs rotrenovering. Hyresgästerna i det huset är relativt nöjda med sina lägenheter.

– Det är en ganska bra lägenhet, men det är trist att källaren som brann aldrig blir klar. Jag står i bostadskö på grund av det, säger hyresgästen Ulf Nilsson.

Trasiga fönster och fuktproblem

I det övriga beståndet är runt tio fönster och dörrar trasiga eller saknar glas och det finns fuktproblem, enligt hyresgäster som SVT har träffat.

”Allt ska åtgärdas” – så svarar hyresvärden när SVT frågar om de bristfälliga hyreshusen i Arboga.

Spruckna rutor och misstänkt svartmögel: ”Jättekallt på vintern”

En delad bild som visar tre sektioner: till vänster står en person med en mikrofon märkta ”svt”, i mitten hålls en telefon med en suddig skärm, och till höger ses ett trasigt fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trasiga fönster, misstänkt svartmögel och brandskador – följ med in i hyreshusen i Arboga där boende är oroliga inför vintern. Foto: Robert Gutavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet