Luna Larsson, 21, hade bara bott i sin lägenhet utanför Karlshamn i några månader innan hon fick stora problem med svartmögel, som spred sig från tak och väggar.
– Jag visste inte ens att det kunde bli mögel så fort, och kände bara till mögel i badrum, säger Luna.
Hyresvärden, Sölvegårds Fastigheter AB, har belagts med ett krav på att åtgärda ventilationen, annars får de vite från kommunens miljöförbund.
– Jag har skött mina hus prickfritt i alla år, säger vd:n och menar att han har åtgärdat möglet och att kommunens inspektör har fel och bedriver en häxjakt.
Bolaget är en av över 100 oseriösa hyresvärdar i en kartläggning SVT Nyheter gjort tillsammans med Hem & Hyra.
Swisha hyran
I undersökningen svarar 85 kommuner att de har problem med hyresvärdar som inte åtgärdar allvarliga problem i sina hus. När vi granskar husen närmare ser vi att i många fall har barnfamiljer bott i fastigheter med stora problem, som mögel och vattenläckor, ofta under flera år.
När en fastighetsvärd inte åtgärdar problem som kan vara hälsofarliga kan kommunerna gå vidare och utkräva ett vite i mark- och miljödomstolen, men processen kan ta lång tid.
I Grums har Avidus Grums AB fått många klagomål och till slut förbud från kommunen att hyra ut en lägenhet som bostad – efter mögel och sprickor i taket.
En av hyresgästerna berättar för SVT att han fick swisha hyran till värden personligen, även om det ibland inte funnits värme. Värden har fastigheter i fler kommuner, som alla har hyresgäster med klagomål.
– Det går inte ihop helt enkelt. Vi går ju back varje månad, säger han till SVT när han får frågor om hyresgästernas problem.
Barnfamiljer i hälsofarliga hus
I Vingåker har inspektörerna noterat återkommande problem med en värd. I ett hus där barnfamiljer bor hittas vägglöss och mögel och fastighetsägaren får åtgärdskrav mot vite.
– Vi utfärdade ett förbud mot att hyra ut lägenheten. Vi bedömde att situationen var så allvarlig, säger Karolina Rosta, bygg- och miljöchef i Vingåkers kommun.
Ludvikas miljöförvaltning har i år gett viteskrav till en värd som inte åtgärdat otäta dörrar och fönster, dålig ventilation, kyla och skadedjur. Kommunen noterar också att den låga temperaturen i vattnet ger hög risk för legionella.
Och det är inte enbart ett problem i landsbygdskommuner. Landets fem största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping – svarar alla att de har problem med oseriösa hyresvärdar.
Hur många hyresvärdar är oseriösa?
Vi har frågat kommunerna om de under det senaste året haft problem med oseriösa hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag trots brister i boendemiljön. Frågorna har varit riktade till förvaltningen som ansvarar för boendetillsynen.
Av 290 kommuner har vi fått svar från 261. Av dessa har 85 kommuner haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året.
Vi har även frågat vilka hyresvärdar som orsakat problem och totalt namnges 91 hyresvärdar. Om vi lägger ihop antalet som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det blir ytterligare minst 55 hyresvärdar. Vi kan alltså med marginal konstatera att det på 85 kommuner handlar om fler än 100 oseriösa hyresvärdar det senaste året.
Utöver detta har vi ställt andra frågor, bland annat om kommunerna behöver fler verktyg för att hantera oseriösa hyresvärdar och om det finns hyresfastigheter där det föreligger olägenheter för människors hälsa.