De vackra gamla kulturminnesskyddade arbetarbostäderna som hör till Tobo bruk i Tierp saknar värme, har vattenskador och problem med mögel och skadedjur. Sada Ahmed bor med sina barn i ett av husen.
– Barnen är rädda för mössen, säger hon och visar hålen där de kryper fram.
Nu har husen köpts upp efter en konkurs och kommunen har krav med vite om åtgärder inte görs för att få bukt med dålig ventilation och annat underhåll. Den nya ägaren säger till SVT att de jobbar på att åtgärda problemen.
Men husen har haft olika oseriösa ägare i över tjugo år, säger Emma Lokander (M) vice kommunstyrelseordförande i Tierp. Hon är både arg och uppgiven.
– Det är som en målvaktsverksamhet, husen säljs ofta till någon som känner någon som varit inblandad tidigare.
Vem som helst kan bli hyresvärd
I SVT:s och Hem & Hyras granskning efterlyser 74 kommuner fler verktyg för att hantera oseriösa värdar som inte sköter om sina hyreshus.
Verktyg som snabbare möjligheter att ge böter och viten, register över hyresvärdar och lämplighetskrav. Eller skarpare lagar, som att kunna ge näringsförbud.
Några vill ha lättare möjligheter att delge beslut, eller få en lista på mindre seriösa hyresvärdar som verkar i andra kommuner.
Idag får vem som helst bli hyresvärd och för att stoppa oseriösa ägare så köper vissa kommuner hus och river dem, som i Filipstad.
Ny lag förbereds
En utredning med syftet att få till en ny lag som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar blev klar för ett år sedan, och är nu på beredning på Justitiedepartementet.
Av de nio kommuner som varit remissinstans i utredningen är det sju som välkomnar en lag som kan stoppa slumvärdar i ett tidigt skede. Det gäller bland annat Malmö stad, vilket de även svarar i enkäten.
– Kraftfulla verktyg är viktigt. Vi har uppsökande verksamhet i Malmö, men dagens lagstiftning bygger på att hyresgäster ska påkalla myndigheternas uppmärksamhet för att få stödet man behöver, säger Gunnar Blomé, avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö stad.
Tierps kommun har inte råd att köpa och renovera husen i Tobo och kan inte riva dem då de är skyddade kulturminnen. De har nu kontaktat länsstyrelsen för att få mer kraft i frågan, säger Emma Lokander (M):
– Vi har vitesförelägganden nu, under årens lopp har vi haft uthyrningsförbud på delar av fastigheten, en tid har vi också haft tvångsförvaltning.