En delad bild som visar två personer i olika miljöer. Den vänstra sektionen visar en person som håller en tänd ljus i en mörkare omgivning. Den högra sektionen visar en annan person som sitter vid ett bord, klädd i en ljus jacka och ett färgglatt linne, med sin hand gestikulerande i en konversation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bra koll har egentligen kommuner på dåliga hyresvärdar? Kanske inte så bra koll som man kan tro, visar en enkät gjord av SVT och Hem & Hyra. Foto: Oskar Kullander / Tea Lange / SVT

Kommuner missar oseriösa hyresvärdar – Simon och Nathan bor utan el

Uppdaterad
Publicerad

I tre månader har studenter i Grythyttan levt utan el i sina lägenheter – utan att kommunen känt till det. SVT och Hem & Hyras granskning visar att flera kommuner i landet inte bedriver uppsökande tillsyn av hyresvärdar.

När Simon Sang-Wahlstedt och Nathan Jonsson kom tillbaka till sina studentlägenheter efter sommarlovet var både el, värme och sophämtning borta. Hyresvärden var svår att nå och under vintern hade många hyresgäster i grannhusen flyttat när värmen försvunnit även där.

Men kommunen, Hällefors, hade ingen aning om de återkommande problemen med el och värme i studenthusen. De har ingen tillsyn av bostäder om ingen har anmält problem till dem.

Oseriösa hyresvärdar

– Nej, vi har inga problem med oseriösa hyresvärdar, säger chefen på kommunens miljöenhet, Hilkka Sievert, och ber studenterna att kontakta kommunen.

Folkhälsomyndigheten: Öka den förebyggande tillsynen

När problem i människors bostäder blir en fara för hälsan, då gäller miljöbalken och bristerna måste åtgärdas. Det är fastighetsägarens ansvar, men Folkhälsomyndigheten vill öka kommunernas förebyggande tillsyn av bostäder – att inspektera utan att någon anmält.

– Vi ser att mycket av tillsynen i dag är baserad på klagomål, och det är inte alla som kanske nyttjar sin möjlighet till det, säger enhetschef Karin Ljung Björklund på Folkhälsomyndigheten, som gett ut en ny vägledning om tillsynen.

SVT Nyheter och Hem & Hyras granskning visar att ett tjugotal kommuner inte bedriver uppsökande tillsyn av hyresvärdar. Bland dem finns Kalmar, Ovanåker, Svenljunga, Alvesta, Malung-Sälen, Leksand och Katrineholm, Mark, Ragunda, Borlänge och Skellefteå.

Prioriterar inte tillsyn av hyresfastigheter

Lilla Edet har en enda inspektör och hänvisar till resursbristen: ”Tillsyn på flerfamiljsbostäder kan inte prioriteras. Men med tanke på telefonsamtal om inomhusmiljö från boende och klagomål på inomhusmiljö kan man förutsätta att det finns fastigheter med behov av renovering i kommunen.”

Flera kommuner svarar även nej på frågan om det finns hyresvärdar som inte åtgärdar problem – när det i själva verket funnits sådana hyresvärdar i kommunen under det gångna året.

Problem som uppmärksammats i Hem & Hyra, eller som kommunernas egna socialförvaltningar känner till.

Social dumpning

Som i Eda, Kalix, Lindesberg och Ljusnarsberg, som skriver att de har hyresgäster i kommunen som dumpats hos oseriösa hyresvärdar från andra kommuner.

– Detta är en viktig jämlikhetsfråga, säger Karin Ljung Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet