Vingåker: Svartmögel från golv till tak
Barnfamilj i lägenhet full av mögel. Vägglöss, lösa elkablar och trasiga fönster. Livsfarligt för barnen att bo kvar, enligt kommunen. Familjen flyttade i våras efter hjälp av kommunen.
Hyresvärden Erik Lauréns Fastigheter AB menar att bolaget har löpande underhåll och säger till SVT: ”Vi vill familjen väl och försöker lösa situationen”.
Borås: Kommunen hoppas på tvångsförvaltning
Läckande rör, trasiga fönster, fuktskador och mögel. Hyresgäster berättar för SVT om mögel och att duschen inte går att stänga av.
Kommunens vitesföreläggande har inte hjälpt. Nu har kommunen ansökt om tvångsförvaltning som sista utväg.
Hyresvärdens svar: – Det har inte funnits någon som har kunnat jobba under sommaren. Titta hur många jag har haft kontakt med, säger han medan han visar upp sin kontaktlista på mobiltelefonen.
Karlshamn: Mögel började växa på kläderna
Svartmöglet i lägenheten började till slut växa på kläderna i garderoben. Miljöförbundet har ansökt om att hyresvärden Sölvegårds Fastigheter AB ska betala vite tills dess att problemen åtgärdats.
Fler hyresgäster har klagat om brister som inte åtgärdats av värden. Bristfällig ventilation, fuktskador och mögel.
Fastighetsbolagets vd tycker att inspektörerna bedriver en häxjakt: ”Jag har skött mina hus prickfritt i alla år”.
Arboga: Mögel, trasiga fönster och inga radonkollar
Svartmögel, trasiga fönster och brandskador. Trots klagomål, åtgärdas inte bristerna, enligt hyresgäster. Hyresvärden har även fått viteskrav på grund av uteblivna radonmätningar.
Hyresvärdens svar: – Det är inte så lätt. Jag har haft brand och inte fått ut pengar på försäkringen. Och så har jag haft inbrott och det är pundare som har förstört. Kommunen kan väl höra av sig. Det har de inte gjort.
Tierp: Mögel och skadedjur trots ägarbyten
Bristerna i hyresradhusen åtgärdas inte, trots upprepade krav från kommunen. Nya ägarbolag har registrerats men problemen kvarstått.
Senaste året har inspektörer bland annat sett att det läckt toalettvatten mellan lägenheterna, trasiga fönster, mögel och skadedjur.
Hyresvärden Tobopark Fastigheter AB svarar:
– Förra veckan så var det en person som håller på att gå igenom all fukt, byta ut fönster. Anticimex har varit på plats och undersöker hur man ska bli av med skadedjur. Det finns en gedigen plan.
Ronneby: Trasig balkongdörr i fyra år
Barnfamilj har haft en otät och trasig balkongdörr under flera år. Elementen fungerar inte heller enligt hyresgästen. Och under vintern blir det särskilt kallt. Trots upprepade klagomål har ingen ny balkongdörr satts in.
SVT har sökt hyresvärden utan att nå honom.
Flen: Kalla element och varmvatten som försvinner
Varmvatten som försvinner och kalla element hos hyresvärden Mellanväggen Fastigheter AB. Boende klagar upprepade gånger och kommunen har varit på flera besök.
Fastighetsägaren vägrat visa värmepannorna för inspektörerna och polis fick hjälpa till. Kommunen har ansökt om viteskrav via domstol.
Hyresvärdens svar: – Vi hade problem med värmen vintern 2023-2024. Vi hade sabotage i pelletspannorna i källaren som förstördes vid tre olika tillfällen. Pannorna var inte särskilt bra heller, det medger jag. Det tog lång tid att få hem reservdelar till dem.
Hagfors: Trasiga element och vitvaror
Familj hyrde villa där varken element, diskmaskin eller spis gick att använda. Mögellukt, vattenskadade golv och andra brister som påtalades, ska inte ha åtgärdats av värden Swedish house Invest AB.
Kommunen lade ned ärenden när familjen till slut flyttade.
Hyresvärden skriver i ett mejl till SVT att hyresgästerna är ute efter att slippa betala och få uppmärksamhet. Ägaren till villan bor i Belgien och varken hyresgäster eller kommunen har lyckats nå henne.
Filipstad: Vatten ner till grannen vid duschning
Vatten rinner ner till grannen vid duschning och fuktskador. Trots klagomål har inte hyresvärden Fastighets AB Hästen 15 gjort något åt saken. Kontroll av ventilationen är inte gjord på 18 år.
Kommunen har påtalat flera brister utan svar från hyresvärden. Enligt inspektör kommer åtgärdsföreläggande att riktas mot värden.
Hyresvärdens svar: – Det är saker som jag håller på att åtgärda. Den hyresgästen ska få en duschkabin.
Grums: Luftfuktighet på 85 procent och hål i taket
Mögel, sprucket innertak, bubbliga och fuktskadade väggar. Bristerna i lägenheten var så allvarliga att kommunen förbjöd hyresvärden Avidus Grums AB, att hyra ut bostaden.
En annan hyresgäst berättar för SVT att värmen försvann och att hyresgästerna själva fick köpa pellets. Nu har bolaget gått i likvidation:
– Det går inte ihop helt enkelt. Vi går ju back varje månad, säger ägaren.
Struntar din hyresvärd i påtalade brister?
Du kan själv anmäla problem i lägenheten som kan skada din hälsa. Det här gäller:
- I miljöbalken står att en bostad ska ge skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller, radon, luftföroreningar och andra störningar som kan innebära olägenhet för människors hälsa.
- Om du upplever problem som kan var fara för din hälsa, ska du anmäla det till hyresvärden. Dokumentera bristerna.
- Om din hyresvärd inte hörsammar klagomålen, ska du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet. De ska avgöra om problemen är en risk för hälsan. Det sker genom inspektion och vid behov ställer de krav på hyresvärden.
- För vissa brister som värden inte vill åtgärda, kan du ansöka direkt om åtgärdsföreläggande till hyresnämnden.
- När det gäller dålig standard som otillräcklig uppvärmning med mera, kan du ansöka om upprustningsföreläggande hos hyresnämnden.
Så gjorde vi granskningen om oseriösa hyresvärdar
I samarbete med tidningen Hem & Hyra har vi ställt utvalda frågor till kommunerna om oseriösa hyresvärdar och problem kopplade till dem.
Vi har bland annat frågat om kommunerna det senaste året haft problem med oseriösa hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, genom att exempelvis strunta i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön.
Av de 261 kommuner som svarat visar svaren att det finns sådan problematik i 85 av dem.
Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.
Utifrån kommunernas svar har vi sammanställt en lista med antal hyresvärdar och kartlagt ett urval av dem. 91 hyresvärdar har vi fått namn på och när vi lägger ihop det med antalet kommuner som svarat att de haft problem, men inte uppgett med vilka, ser vi att det rör sig om ytterligare minst 55 hyresvärdar.
Reportrar från både SVT och Hem & Hyra har åkt ut och träffat hyresgäster, pratat med hyresvärdar och miljöinspektörer.
Vi har även ställt frågor om vilka verktyg som kommunerna saknar i kampen mot oseriösa hyresvärdar och sett att ett 70-tal av de som svarat vill ha större möjligheter att stoppa hyresvärdar som inte sköter sig.