En person står framför en röd tegelbyggnad och tittar på en lapp som hänger på dörren. Framför huset finns en oordnad trädgård med skräp och en vit kyl, samt en grön låda och andra föremål. Viss växtlighet växer bland skräpet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och se bilder från hyreshuset som Jonny Hansen och hans familj nu tvingats lämna. Något som enligt dem berodde på alla brister i huset. Foto: Bengt Hedin/SVT

Villadrömmen i Uddeholm blev mardröm: ”Ett skithus – inget är i bra skick”

Publicerad

De drömde om ett liv i villa. Men flytten till huset i Uddeholm blev en mardröm. I somras började Jonny Hansen och hans familj hyra villan av företaget Swedish House invest AB.

– Tråkigt att någon kan hyra ut en sådant skithus. Inget är i bra skick, säger han.

Enligt Jonny Hansen fanns en mängd brister i villan de hyrde för 7 000 kronor i månaden på Melltorpsvägen.

Det var så smutsigt att spisen inte var användbar, det luktade mögel, var vattenskadat med krossat glas på golvet inomhus och på tomten utomhus.

Oseriösa hyresvärdar

Se bilderna från huset i videon

Upp till 39 grader i förrådet

Trots att det var högsommar när de flyttade in så låg inomhustemperaturen på 16 grader. Samtidigt gick elementen i garage och förråd inte att stänga av. Där var det upp till 39 grader. Något som gav höga elräkningar.

Kunde bli dödsfälla

Diskmaskinen med sin lösa kontakt kunde ha blivit rena dödsfällan.

– Jag höll i den och i diskmaskinen och jag fick en elstöt så det svartnade.

Han berättar också om hushållssopor som kastats intill fastighetens förråd, torkat hundbajs och råttlort.

Ingen av de brister som upptäcktes åtgärdades av hyresvärden.

Har inte tid med en intervju

Erwin Hardy som står bakom hyresvärden Swedish house invest AB säger att han inte har tid att vara med på en intervju med SVT, men skriver i ett mail att huset hade totalrenoverats och att klagande hyresgäster är ute efter att slippa betala och att få uppmärksamhet.

Hagfors kommun hade tidigare ett antal krav på åtgärder av hyresvärden Swedish house invest AB. Jonny Hansen tycker att kommunen borde ha gjort mer.

Miljö och byggchefen vill inte kommentera

Miljö och byggchefen i Hagfors, Maria Hallberg, säger att ärendet är nedlagt eftersom hyresgästen flyttat.

I övrigt vill hon inte bli intervjuad eller kommentera saken.

Jonny Hansen menar att fastigheten var i så dålig kondition att de blev sjuka av att bo där. De har nu flyttat till en ny bostad.

Ägaren till fastigheten är, enligt hyresavtalet, en kvinna bosatt i Belgien. Varken Jonny Hansen eller kommunen har lyckats komma i kontakt med henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet