En delad bild som visar tre olika situationer relaterade till dåligt underhåll. Den vänstra bilden visar en närbild av en vattenledning som är kopplad till en vägg med synliga skador. Den mittersta bilden visar en hög av skräp och byggmaterial utomhus, vilket tyder på bristande avfallshantering. Den högra bilden visar en toalettpappershållare i ett badrum med mögel på väggen, vilket indikerar fuktproblem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna inifrån hyreshuset i Borås – efter att ha kontrollerat 12 av 23 lägenheter konstaterade miljöförvaltningen allvarliga brister i underhållet. Foto: Borås stad

Svartmögel och fuktskador – här är hyreshuset Borås vill tvångsförvalta

Uppdaterad
Publicerad

Svartmögel, fuktskador, för låga vattentemperaturer och brister i ventilationen – det är bara några av anledningarna till att kommunen nu vill tvångsförvalta en privatägd fastighet i Borås.

– Det finns många lägenheter i Borås som är i betydligt sämre skick, säger hyresvärden.

Farzana, som bor i en av lägenheterna i fastigheten i Borås, har omfattande fuktskador, svartmögel och en dusch som inte går att stänga av. Problemen i bostaden har hon haft sedan hon flyttade in – för ett halvår sedan.

– Han (hyresvärden) säger att han ska fixa det och att vi ska vänta, men han kommer aldrig och fixar det, säger hon.

Oseriösa hyresvärdar

– Mina barn vill inte komma hit, de vill inte vara här. Jag vet inte vad jag ska göra.

Av 261 kommuner, som besvarat SVT:s enkät, är Borås den enda som ansökt om tvångsförvaltning mot en hyresvärd. I sin ansökan till hyres- och arrendenämnden skriver kommunstyrelsen att bristerna i boendemiljön ”innebär en allvarlig risk för olägenhet för hyresgästernas hälsa”

Nästan en miljon kronor i vite

Det första klagomålet om hyresvärden inkom till Miljöförvaltningen 2010. Miljö- och konsumentnämnden utfärdade då vite att utföra fukt- och mögelutredning och ventilationsmätningar. Men fastighetsägaren följde inte föreläggandet.

På grund av tidigare brister bestämde sig Miljöförvaltningen att inspektera fastigheten i början av 2022. En hyresgäst klagade då på läckande rör i badrummet, fuktfläckar i vardagsrummet, trasiga fönsterrutor och mikrobiell påväxt i taket.

Kommunen inledde ett ärende och utfärdade ett vite mot fastighetsägaren. Idag, drygt två och ett halvt år senare, uppgår vitesbeloppet till 975 000 kronor.

Sista utvägen: Tvångsförvaltning

Trots det har problemen inte åtgärdats, och kommunen bedömer ytterligare vitesförelägganden som verkningslösa – varför tvångsförvaltning ses som oundvikligt.

– Kan man lösa det på andra sätt är ju det önskvärt såklart, säger Anna Lidskog, stadsjurist i Borås.

Men enligt hyresvärden beror de bristande åtgärderna på att det har det varit svårt att hitta några hantverkare.

– Det har inte funnits någon som har kunnat jobba under sommaren. Titta hur många jag har haft kontakt med, säger han medan han visar upp sin kontaktlista på mobiltelefonen.

– Men kommunen kommer inte kunna ta min fastighet, jag har en bra advokat.

Ärendet ska tas upp i hyres- och arrendenämnden i början av oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet