Stängslet förstördes bland annat 15 juli och 10 juli. Patruller går regelbundet runt området och kollar efter skador. Foto: Staffan Liljekvist

Stängslet runt svinpestzonen i Fagersta och Norberg förstörs

Uppdaterad
Publicerad

I höstas konstaterades afrikansk svinpest i Fagersta och Norbergs kommuner och bekämpningsarbetet påbörjade, bland annat med stängsel kring kärnområdet. Efter ett flertal sabotage uppmanas allmänheten visa hänsyn till arbetet.

Snart har ett år passerat sedan afrikansk svinpest upptäcktes i Fagersta och Norbergs kommuner. Caroline Bössfall, smittskyddshandläggare på jordbruksverket, har uppmärksammat skadegörelse av stängslet som omringar kärnområdet.

– Vi kan inte utesluta att det inte finns smitta kvar i kärnområdet, så stängslet har en jättestor uppgift. Skulle vildsvinen ta sig igenom stängslet och stöta på smittan behöver vi börja om. Då krävs ett år till åt bekämpningen, säger Caroline Bössfall.

Afrikanska svinpestutbrottet

Människor ska bland annat ha klippt upp stängslet, trampat på det och även kört över det med en fyrhjuling.

– Vi hoppas att man kan hålla ut den här sista tiden, att man ändå respekterar arbetet. Annars kan det stjälpa hela friförklaringen.

Preliminärt satsar man på att smittområdet friförklaras första oktober i år.

60 sekunder: svinpesten i Fagersta – detta har hänt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när Sverige fick sitt första utbrott av afrikansk svinpest i norra Västmanland och södra Dalarna. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet