Hittills i år har man gjort ett 40-tal utredningar av vuxna. Foto: SVT

Stort behov av dyslexiutredningar för vuxna

Publicerad

Världsdyslexidagen, som är idag, kom till för att sprida kunskap om läs- och skrivsvårigheter. Region Västmanland utreder numer även vuxna som man misstänker har dyslexi.

Sedan den 1 januari i år utreder Region Västmanland även vuxna som man misstänker har dyslexi – tidigare utredde man bara barn i skolåldern.

– Många som kommer hit kan berätta om undvikande beteenden: kanske att man på sin arbetsplats aldrig tar på sig att skriva mötesanteckningar, en del berättar att de inte gått på bio för eftersom de inte hinner att läsa textraden, säger Karin Glenne som är logoped och gör de här utredningarna för vuxna.

Man utreder också dyskalkyli, alltså svårigheter med siffror och att räkna.

– Det påverkar ens vardag väldigt mycket. Allt ifrån att hantera pengar, kunna tolka tidtabeller eller läsa recept, säger Karin Glenne. 

Flera står i kö

Logopedmottagningen på Region Västmanland har som uppdrag att göra 60 utredningar av vuxna per år, och hittills i år har man gjort ett 40-tal.

– I uppdraget ingår att göra 60 utredningar på ett år, och vi ligger helt i fas med den planen. Men vi har även en väntelista, så vi har fler personer som har behov av en läs- och skrivutredning med frågeställning dyslexi, säger Philippa Nordmark, enhetschef på Logopedi på Region Västmanland.

Västmanland ligger efter

2015 tog Regionstyrelsen, dåvarande Landstingsstyrelsen, beslut om att titta på frågan om att utreda även vuxna för dyslexi. Då var det bara tre landsting av totalt 21 som inte gjorde utredningar av vuxna med misstänkt dyslexi, och Västmanland var ett av de tre. I slutet av 2016 kom beslutet och sedan första januari gör man utredningar.

Vad finns det för hjälp att få efteråt?

– Det handlar dels om uppläsningsprogram: program som du sätter in i din dator så du kan få texter upplästa. Det finns också rättstavningsprogram som är bra på att hitta och uppmärksamma de stavfel som man som dyslektiker ofta gör, säger Karin Glenne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.