Foto: Robert Gustavsson / SVT

Student kräver pengarna tillbaka – rättegång inleds

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska studenten Connie Dickinson betalade över 180.000 kronor för en utbildning vid Mälardalens högskolan som senare fick underkänt av fyra av fem punkter. Högskolan har inte velat betala tillbaka pengarna och nu tas tvisten upp i Västmanlands tingsrätt.

Connie Dickinson blev känd i hela Sverige som den första utländska student som krävde pengarna tillbaka från ett svenskt lärosäte. Under tisdagen inleds rättegången i Västmanlands tingsrätt.

Mellan 2011 och 2013 studerade den amerikanska studenten Connie Dickinson en ekonomiutbildning vid Mälardalens högskola. Hon flyttade till Sverige från Kalifornien och betalade över sammanlagt över 180.000 kronor i studieavgifter för utbildningen.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Men då utbildningen som Dickinson läste granskades av Universitetskanslerämbetet, UKÄ, fick den underkänt på fyra av fem punkter.

Då hon insåg att utbildningen inte höll måttet och att utbildningen riskerade nedläggning krävde hon pengarna tillbaka.

– Hon är naturligtvis besviken. Hon flyttade hit från USA och betalade mycket pengar, sen visade det sig att undervisningen var undermålig, säger Clarence Crafoord på Centrum för rättvisa.

Inleds idag

Men Mälardalens högskola ville inte betala tillbaka pengarna och hänvisade till att det inte var utrett hur högskolor ska agera i sådana fall. Högskolan har tidigare inväntat svar från regeringen och fått svar att de följer den juridiska processen.

– Vi har fått svar från en tjänsteman som hänvisar till lagstiftning och skriver att det här får väl gå den juridiska vägen. Men något egentligt svar från regeringen har vi inte fått, sade rektor Karin Röding, på Mälardalens högskola till SVT Västmanland då.

Dickinson tog då hjälp utan Centrum för rättvisa som stämt skolan för att hon ska få tillbaka avgifterna. Och idag inleds förhandlingen i Västmanlands tingsrätt.

Clarence Crafoord som är vd på Centrum för rättvisa tycker att det är en viktig prövning.

”Hoppas på tydlig signal”

– Det är en viktig fråga för både studenter och lärosäten. I det här fallet är det en undermålig utbildning som de har sålt och vi hoppas att det kan bli en tydlig signal på att enskilda studenter inte står rättslösa. Det kan betyda att vi får klarhet i att om staten säljer en undermålig tjänst så blir det återbetalningsskyldiga.

Den rättsliga processen startade för ungefär ett år sedan och idag inleds alltså förhandling i tingsrätten.

Sedan 2011 är studenter från länder utanför EES-området tvungna att betala för sin utbildning i Sverige. Detta är första gången frågan om återbetalning prövas i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet