Svårt skadad bombman i Västerås nekas fotboja – blir kvar i fängelse

Publicerad

I våras kortade hovrätten fängelsestraffet för den man som skadades allvarligt efter att ha orsakat en explosion i ett flerfamiljshus i Västerås. Mannen begärde att få avtjäna straffet med fotboja – men har nu fått avslag.

SVT Västmanland har tidigare rapporterat om explosionen som inträffade i ett flerfamiljshus på Skiljebo i Västerås i början av 2022.

Tingsrätten dömde den 40-årige mannen till fängelse i två år och två månader. Han skadades själv allvarligt i samband med explosionen och med hänsyn till det sänkte hovrätten straffet till ett år och sex månader.

Explosion på Skiljebo

Fängelsestraffet för långt

Mannen begärde att få avtjäna de två kvarvarande månaderna av straffet med fotboja, men förvaltningsrätten gav nyligen avslag, eftersom det inte är tillämpligt på domar med fängelsestraff som är längre än sex månader.

Här tillverkar och spränger 38-åringen bomber i Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen började undersöka den misstänkte 38-åringen hittade de filmklipp från provsprängningar runtom i Västerås – starta klippet för att se bilderna och få en sammanfattning av fallet. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på Skiljebo

Mer i ämnet