Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när bussen skänks till Skicka vidare till Ukraina. Foto: SVT/KujayKeita

Västeråsbuss skänks till Ukraina: ”Bussarna har förstörts i kriget”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen överlämnade Svealandstrafiken en buss till den ideella föreningen ”Skicka vidare till Ukraina”. Inför bussens avfärd till Ukraina pågår arbete med att fylla bussen med förnödenheter.

– Det finns ett behov av allt från sjukvårdsmaterial till energibars, säger Håkan Dahlberg, en av medlemmarna i ”Västerås för Ukraina”.

Föreningen har varit i Ukraina fjorton gånger tidigare i syfte att bistå med rent vatten, mat, hygienartiklar och sjukvård. Inför den kommande avfärden till staden Trostianets är det föreningen Västerås för Ukraina som tagit ansvar för att fylla bussen med förnödenheter. I och med insatser från företag och privatpersoner väntas bussen vara färdigpackad och redo att åka i slutet av juli.

– Eftersom att bussen drivs på biogas har vi behövt stämma av med borgmästare i olika delar av Ukraina för att säkerställa att bussen går att tanka längs vägen. Totalt är det över 250 mil bussen ska åka. Så nu handlar det primärt om att finansiera transporten av bussen, säger Håkan Dahlberg, en av medlemmarna.

En buss kvar

– Alla stadsbussar i staden förstördes eller stals. På 30 000 invånare stod de med en buss när ockupationen var över. Det här är en stad som vi har varit i tidgare. Vi har leverat en brandbil, sjukvårdsmaterial och kaminer, säger Skicka vidare till Ukrainas grundare Kristina Leivik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.