Hunden Bamse spanar på något i skogen tillsammans med sin matte Tatiana Khudyakova.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi började spåra djur av två anledningar” – se Tatiana Khudyakova söka med Bamse och berätta varför hon söker efter bortsprungna djur. Foto: Nina König/SVT

Tatiana och hunden Bamse söker efter försvunna husdjur

Uppdaterad
Publicerad

Tatiana Khudyakova och hennes hund Bamse är medlemmar i id-hund, som letar efter försvunna djur.

– Det kan vara allt från hundar, katter, papegojor, hästar och även sköldpaddor, säger Tatiana Khudyakova.

Tatiana Khudyakova i Västerås har gjort ett tjugotal sök efter bortsprungna djur med sin hund Bamse. Än så länge är hon och Bamse det enda id-ekipaget i Västmanland.

Id-hund är en databas dit folk kan vända sig för att få hjälp av en hund och en hundförare att hitta bortsprungna djur. Ekipagen är inte professionella – de flesta hundförarna, liksom Tatiana, arbetar heltid med annat och söker djur på sin fritid.

– Det här är min fritidssyssla, så när jag har tid, då gör jag det så gärna, säger Tatiana Khudyakova.

Stor efterfrågan på sök efter djur

ID-hundarna är mycket eftertraktade och Tatiana Khudyakova får flera samtal om dagen av människor som vill ha hjälp att hitta sina försvunna djur.

– Man behöver flera id-ekipage, de räcker inte på långa vägar, säger hon.

Tatiana Khudyakova berättar att det kan kännas tufft att behöva säga nej till att hjälpa människor, men att hon inte alltid har möjlighet och att hon har blivit tvungen att ta en paus, eftersom Bamse har blivit allergisk.

Många hundförare slutar

Det var Enköpingsbon Maria Ahola som grundade id-hund tillsammans med hundutbildaren Pirkko Andersson för tio år sedan.

I dag har id-hund ungefär 60-70 medlemmar och fyra utbildare. Det utbildas många nya ekipage, men det är även många som slutar när deras hundar blir gamla, och flera län saknar ekipage.

– Vi kan bara hjälpa en bråkdel, eftersom det är så många som vill ha hjälp och det blir väldigt jobbigt för de som står på listan, säger Maria Ahola.

Varje ekipage är sin egen och bestämmer om de tar betalt eller inte, en del tar bensinpengar, andra inte. Men det kan bli en hel del resande för ekipagen, eftersom de ofta hjälper varandra.

– Vi hjälps åt, men efterfrågan är enorm, säger Maria Ahola, som menar att många känner att de inte räcker till.

I videon: Följ med Tatiana Khudyakova och Bamse på sök.

Tre frågor om: Så hittar hundar bortsprunga djur

Hund luktar på ett luktprov

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tatiana Khudyakova visar hur det går till att söka med en id-hund. Foto: Nina König/SVT

Vad är ID-hund?

IDhund.se är en sökmotor där personer som har ett försvunnet djur kan hitta ID-hund-ekipage som är utbildade i Svenska ID-hundutbildningen och som valt att på sin fritid hjälpa till att söka efter försvunna djur.

Alla utbildade ID-hundekipage ska ha utbildningsbevis eller licens som de får efter ett arbetsprov. I provet ingår spårupptag och doftdiskriminering; en kontroll på att hunden kan ta upp spår, att hunden kan skilja på spår och att föraren kan läsa sin hund.

Kostnaden kan variera från en avgift vid sök och reseersättning till enbart reseersättning till helt gratis sök. Många söker gratis på sin hemort, men tar ut ersättning för längre resor.

Källa: idhund.se

Så gör du om ditt djur är borta

  • Kontakta polisen på 114 14 och anmäl att ditt djur försvunnit.
  • Om djuret är en hund, stanna kvar där den försvann, om det inte går lägg ut din jacka eller hundens filt.
  • Ring in en ID-hund eller organisera en sökgrupp. En ID-hund behöver en ”smeller” – något som doftar av ditt djur. Spara gärna päls i en glasburk med lock när du borstar djuret.
  • Lägg ut en efterlysning i Facebook-grupper (till exempel Missing animals Västmanland) eller starta en egen.
  • Sätt upp efterlysningslappar på många ställen.
  • Kontakta olika företag och grannar i trakten, till exempel tidningsbud, hemtjänst, taxi, jaktlag, lantbrukare, katthem och gatukontor.
  • Grilla till exempel bacon, om du vet inom vilket område hunden finns.
  • Placera ut en fälla om ni har observationer i ett område. En fälla måste övervakas så inte andra djur blir sittande i den.
  • Skriv upp observationer i en karta och markera tider. Ofta ser man ett mönster och kan ringa in ett område som djuret befinner sig i.
  • Det är viktigt att registerara sitt djur.

Källa: idhund.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.