Foto: svt

Te och samtal en väg ut i samhället för kvinnor

Publicerad

Att många problem löses över en fika är det nog många som kan vittna om och det har man tagit fasta på i nyöppnade Tehuset på Bäckby i Västerås. Föreningen är en gren av organisationen Tehusen, startade av kvinnorättsförespråkaren Soheila Fors som har verksamhet i bland andra Jönköping och Karlskoga sedan tidigare.

Föreningen i Västerås har startats av Lina Bye tillsammans med några vänner som också brinner för kvinnors rättigheter i samhället.

– Vi vill att det här ska vara en verksamhet dit kvinnor kan komma och få stöd i att söka arbete, lära känna andra kvinnor, kanske bryta en isolering och etablera sig i samhället berättar Lina Bye.

Föreningen och mötesplatsen är öppen för alla kvinnor av olika religion, kultur och bakgrund. De kvinnor som har behov av barnpassning när de kommer kan få det.

Foto: svt

Separatistiskt rum

Tehuset välkomnar alla kvinnor men män är strikt förbjudna i lokalerna när Tehuset har verksamhet, inte ens vaktmästaren får komma in i lokalerna berättar Lina och Karin för de kvinnor som kommit till den första träffen.

Om någons man känner att de vill se lokalerna eller träffa ansvariga innan de låter sin fru komma så ordnar vi det men under våra träffar får ingen man vara här berättar de för kvinnorna.

Men varför behövs ett separatistiskt rum för bara kvinnor?

– Vi tror att det finns kvinnor som då får möjlighet att komma till oss som annars inte skulle kunna ta del av våra aktiviteter på grund av till exempel kultur eller religion.

TV: Se reportaget i SVT Play

Flera av kvinnorna som kommit berättar att de är där för att lära sig tala bättre svenska och samtidigt berättar en av besökarna att de har svenskakurser i samma lokaler varje vecka men att det då bara är män på de träffarna.

– Det kan bero på att kvinnorna har svårt att lämna barnen och därför välkomnar vi att kvinnor också tar med sig sina barn till Tehuset, allt för att underlätta för dom att kunna komma berättar Karin Ljunggren från Tehuset.

Hoppas växa

Föreningen lånar idag en lokal på Bäckby i Västerås varannan måndag, de har en Facebooksida men hoppas framförallt att mun till mun metoden ska hjälpa kvinnorna att hitta till dem.

Ferial Aljeje är en av besökarna. Hon är utbildad grundskolelärare från Syrien men gör just nu praktik via Mimer och hon har ett tydligt mål med dagens besök i Tehuset.

– Jag hoppas att jag ska träffa några svenska kvinnor som jag kan byta telefonnummer med och ringa och prata svenska med skrattar hon. Jag har kommit hit för att bli bättre på att tala svenska och lära mig mer om den svenska kulturen.

Hennes dröm är att bli så duktig på svenska att hon kan få arbete som tillexempel modersmålslärare i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.