• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tjejkvällar och tjejgym – en mer accepterad form av könsuppdelning?

Uppdaterad
Publicerad

Tjejkvällar på stan finns på flera orter i länet, liksom speciella tjejgym och ett specifikt damrally i Västerås. SVT Västmanland reder ut varför de inte anses vara diskriminerade.

Debatten går het på SVT Västmanlands sociala medier angående ämnet separata tjejkvällar på Lögarängsbadet i Västerås.

Många har också kommenterat fenomen som tjejkvällar på stan, showen ”Ladies Night” och tjejgym och undrat varför de inte tas upp när vi granskar könsuppdelning.

Könsseparation i simhallar

Tjejkvällar populära

Vi besökte Arboga inför en Tjejkväll i början av november för att höra hur man ser på namnet ”Tjejkväll”, och hur evenemanget tas emot.

Foto: SVT

– Tjejkvällarna är jättepopulära, absolut. Kunderna frågar ofta långt innan vilket datum det kommer att vara och vilka erbjudanden jag kommer ha, säger Marita Magnusson, butiksägare i Arboga.

Även killar välkomna

Tjejkvällarna i Arboga har funnits i många år. Det finns liknande tjejkvällar på flera orter i länet, då butikerna har speciella erbjudanden på shopping. Namnet till trots så är även killar välkomna på tjejkvällarna. Men förra året testade man att byta namn på tjejkvällen i Arboga, och kallade den istället för ”Lill-lördag”.

– Det var för de som var emot just det här med ”tjej”, varför ska det heta tjej? Då kunde man väl lika gärna ha ”kill-kväll” och så vidare. Därför blev det ”Lill–lördag”. Och ja, vi provade men det föll väl inte så jättebra ut så vi behåller tjejkvällen, säger Marita Magnusson.

Trevligt, inte diskriminernade

Socilogiforskaren Mehrdad Darvishpour vid Mälardalens Högskola anser inte att tjejkvällar på stan är diskriminerande. Han menar att det är skillnad på om könsuppdelningen motiveras av att man bara ska ha trevligt, eller om den motiveras av kvinnor inte får delta i samhället på samma villkor som män. Han gör också skillnad på det privata och det offentliga.

Mehrdad Darvishpour, Mälardalens Högskola. Foto: SVT

– Att man har rätt till sin egen övertygelse i den privata sfären är en sak. Men på den allmänna offentliga platsen är det en annan sak, säger Mehrdad Darvishpour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet