Person sparkar mot en handske på kampsportträning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utan MMA hade jag varit död eller i fängelse”. SVT har träffat Tobias Harila under ett träningspass i Västerås där han berättar vad som vände hans kriminella liv. Foto: Daniel Brodén/SVT

Tobias gick från kriminell tonåring till lovande MMA-fajter

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Harila, 29, är en av landets bästa MMA-fajters. Men som tonåring var han drogberoende, dömdes för våldsbrott, och åkte in och ut på institutioner. En kampsportstränare i Västerås hjälpte honom på rätt spår.

– Annars hade jag nog varit död eller suttit i fängelse, säger Tobias Harila.

När Tobias Harila som 20-åring klev in på kampsportklubben Västerås Fight Club var han i ett aktivt drogmissbruk och hade ett våldskapital i den kriminella världen efter flera misshandelsdomar.

– Polisen kontaktade oss då och sade: Ha inte något med den här killen att göra. Honom kommer ni bara få problem med, berättar tränaren Jörgen Hamberg.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

”Tvingade upp mig för att springa”

Men Jörgen Hamberg såg något annat hos Tobias, en talang för sporten Mixed martial arts, MMA, som ihop med hård träning och strikta rutiner har gett honom ett proffskontrakt.

– Jag flyttade in hos Jörgen. Jag minns att han tvingade upp mig första morgonen för att springa. Det var inte så kul då. Men jag har världens bästa liv i dag, säger Tobias Harila.

”Utan MMA hade jag varit död eller i fängelse” – i klippet berättar Tobias vad som vände hans kriminella liv.

tobias harilas MMA-meriter

2021: Draftad till Cagewarriors, en av Europas större MMA-organisationer.

2018: Proffsdebut.

SM-guld 2015, 2016 och 2017. EM-silver 2017. Guld i afrikanska mästerskapen 2016 och asiatiska mästerskapen 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet