Polis i reflexväst stoppar ett fordon vid en snötäckt väg. I bakgrunden syns ett annat fordon och en skog. Vid sidan av vägen ligger en hög med ved.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med trafikpolisen ut på vägarna där lustgas går under radarn, de kan nämligen inte testa om förare är påverkade. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Trafikpolisen står maktlös inför lustgasfyllorna på vägarna: ”Tittar efter flaskor och ballonger”

Uppdaterad
Publicerad

Att lagföra någon som kör bil och samtidigt använder lustgas är svårt. Det krävs i stort sett att polisen tar någon på bar gärning för att personen ska kunna dömas för rattfylla på lustgas.

Polisen hittar ofta tuber och ballonger längs vägen, så de vet att många använder lustgas i bilarna. Men det är svårt att bevisa om föraren har tagit av gasen, eftersom den snabbt försvinner ur kroppen och inte syns på prover.

”En dödsfälla”

Conny Salestedt, trafiksamordnare på polisen, skakar uppgivet på huvudet när SVT berättar om mannen som hittades med en lustgasballong i munnen i sin krockade bil.

– Man är såklart en dödsfälla, säger Conny Salestedt.

Det hjälper inte att det ligger flaskor i bilen: lustgas är inte narkotikaklassat och därmed inte förbjudet. Nya regler är på gång men under tiden finns risk för påverkade förare i trafiken.

Conny Salestedt säger att det som tur är inte är så vanligt att den som kör tar lustgas, men på frågan om man verkligen vet det måste han svara:

– Nej, det går ju så klart inte att säga, eftersom vi inte kan mäta lustgas med vår utrustning.

Greps med lustgasballong i munnen efter krock – dömdes för rattfylleri

En person sitter i en bil med ett svart föremål som ser ut som en ballong i munnen. I handen håller personen munstycket till en lustgastub. Inuti bilen syns även bilens interiör och en del av bilfönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter krocken hittades föraren utslagen med en lustgasballong i munnen och en tub mellan knäna. Se bilderna från fallet. Foto: Foto: polisen

Frågor om lustgas

Risker med lustgas

Köldskador:
Koncentrerad lustgas är väldigt kall direkt när den kommer ut ur tuben, och kan därför ge köldskador i munnen, matstrupen och luftvägarna.

Syrebrist:
Om man andas in koncentrerad lustgas får man inte i sig något syre, vilket gör att man kan bli yr och svimma.

Förstör B12:
När man andas in lustgas förstörs vitamin B12 i kroppen. Om detta sker upprepade gånger leder det till slut till skador på nervsystemet. Symtom på detta är känselbortfall, domningar och nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben samt att man kissar på sig. Man kan få svårt att stå och gå. Andra symtom är ångest, psykos och kognitiv nedsättning liknande demens.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.