Elin Granberg sitter vid ett bord och håller en karta. Rummet har en ljus inredning med stolar och konstverk på väggen. Elin Granbergs klädsel är blommönstrad, och fokus ligger på interaktionen med kartan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör projektledaren och VA-chefen Elin Granberg berätta om hur intresset för projektet sett ut bland fastighetsägarna och varför det nu drar ut på tiden. Foto: Caroline Slotte/SVT

Tuffa vintrar och boende som överklagar – därför försenas VA-projektet i Köping

Publicerad

Flera bostadsområden längs norra Mälarstranden i Köpings kommun ska få kommunalt vatten och avlopp. Ett projekt som boende i området har överklagat flera gånger. Nu har projekttiden förlängts på nytt och beräknas vara klart till 2030.

Projektledaren Elin Granberg började jobba med projektet 2002 i samband med att detaljplanen skulle förnyas för två av områdena längs den norra Mälarstranden.

Däremot var det först i november 2016 som projektet tog fart ordentligt. Det i samband med att kommunfullmäktige i Köping fattade beslut om att göra flera tätbebyggda områden längs den norra Mälarstranden, till ett verksamhetsområde, enligt lagen om allmänna vattentjänster.

Det innebär att kommunen tar över ansvaret för att ordna vatten- och avloppsförsörjningen. Något som Elin Granberg menar att många efterfrågat.

– Det är många som hade velat att det skulle varit klart redan. Även om det finns de som också är kritiska är det här ett område som behöver byggas ut för det är tätbebyggt. Vi tar en meter i taget.

Projekttiden förlängd på grund av domstolsprocesser

Projektet har engagerat fastighetsägarna i området och flera av besluten som kommunen fattat har överklagats till domstol, vilket bland annat lett till att projekttiden dragit ut på tiden.

Men nu är nästan allt prövat till sista instans och domarna har vunnit laga kraft. Det som kritiska boende i området nu planerar att överklaga är den förlängda projekttiden.

– Planen är att allt ska vara klart till 2030 och då ska alla kunna ansluta sig. Men förhoppningen är att vi om några år kan ansluta de första till det kommunala vatten- och avloppet, berättar VA-chefen Elin Granberg.

Hör projektledaren och VA-chefen Elin Granbergi klippet ovan berätta om hur intresset för projektet sett ut bland fastighetsägarna och varför det nu drar ut på tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.