initiativtagaren till protesten utanför sjukhuset i Köping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De ska bara rakt av stryka det ur utredningen”. I klippet förklarar Arzu Hajiyeva varför hon engagerar sig i en eventuell nedläggning av akuten i Köping. Foto: Hanna Eklund/SVT

Initiativtagaren Arzu: ”Vi ska rädda akuten i Köping”

Uppdaterad
Publicerad

Genom en Facebookgrupp och en namninsamling har flera tusen personer engagerat sig i Region Västmanlands utredning för att centralisera den medicinska akutsjukvården. Oron är att akutmottagningen i Köping ska försvinna.

Initiativtagare är vårdbiträdet Arzu Hajiyeva, som också är ersättare för Socialdemokraterna i Köpings kommunfullmäktige. Hon är inte alls förvånad över det stora engagemanget.

– Vi i KAK-regionen vet att vi måste hålla ihop i sådana här frågor, vi tänker inte låta dem ta allt från Köping och centralisera till Västerås, säger hon.

”Får spara på något annat”

Arzu Hajiyeva hoppas att protesten ska få alla förslag till besparingar inom vården att läggas åt sidan.

– Man får spara på något annat. Och vad gäller att ta sig till akuten i Västerås så vet vi ju inte ens om vi kommer fram, med alla olyckor och annat på E18.

”Oron obefogad”

Men enligt hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Västmanland, Lars Almroth, är den stora oron för att bli av med akuten i Köping obefogad.

– Nej, det kommer fortfarande att finnas en akut i Köping, men för att vi ska klara av en väldigt specialiserad vård i framtiden måste vi samla den för att hålla kvalitet, ekonomi och kompetens, vi tittar ju på hur det blir bäst för invånarna i framtiden.

Utredningen ska vara klar den 8 december.

I videon förklarar Arzu Hajiyeva varför hon vill att en eventuell nedläggning helt ska strykas från utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.