Barn- och utbildningsnämnden i Arboga har både underskott och sparkrav. När de på sitt februarimöte diskuterade hur de skulle hantera det röstade sju av 13 ledamöter för ett förslag som gick ut på att spara på kommunens två talpedagoger för att inte tumma på lärartätheten. Beslutet ska gälla från och med i höst.
Ulrikas familj är orolig
Ulrika Neuman läste om beslutet i ett inlägg på sociala medier och blev genast både arg och orolig för sina egna barn som båda har- och har haft hjälp av både talpedagoger och logopeder på Logopedmottagningen i Västerås. Men när barn når skolålder så överförs ansvaret för själva behandlingen på kommunen och skolan.
Vill behålla lärartätheten
Lärarförbundet i Arboga är kritiska och oroade för att talpedagogernas arbetsuppgifter ska läggas på specialpedagoger och speciallärare- som redan har mycket att göra.
Kommuners olika strategier
Man räknar med att ett eller två barn i varje klass har någon tal- eller språkstörning. Skolan ska vara likvärdig för alla barn, det är upp till kommunen och de löser det stödet på olika sätt. Vissa anställer logopeder som är ett medicinskt yrke. Andra har talpedagoger som ofta jobbar individuellt med elever, eller speciallärare som är inriktade på just tal- och språksvårigheter.