Regelbunden träning gör att du kan förebygga risken att drabbas av flera olika hjärnsjukdomar. Det genom att öka storleken på hippocampus. Tomas Siggelin från Västerås säger att träningen får honom att må bra. Foto: SVT

Unga män som tränar blir mindre deprimerade

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Västerås visar att unga män som är fysiskt aktiva är mindre benägna att bli deprimerade vid 18 års ålder. Att träning är bra för kroppen är allmänt känt, men något som kanske glöms bort är hur viktigt det är med träning också för hjärnan.

– Det är underbart. hela kroppen får en ordentlig genomkörare och man mår så bra. Endorfinerna sprutar i hela kroppen, säger Tomas Siggelin från Västerås, som just avslutat ett träningspass.

Färre symptom på ångest

Endorfinpåslag och glädje – träning kan vara en positiv upplevelse både för kropp och huvud. Nya resultat från Centrum för Klinisk Forskning i Västerås visar att ungdomar, framför allt killar, som tränar och motionerar i vardagen är mindre benägna att bli deprimerade.

Träningens påverkan på hjärnan

– Det vi ser när det gäller motion och psykiatriska symptom är att de som motionerade regelbundet 2012 hade färre symptom på både depression och ångest tre år senare, säger Sofia Vadlin, doktorand på Centrum för Klinisk Forskning i Västerås.

Hjärnan kan bilda nya celler

Till skillnad mot vad man tidigare trodde så kan hjärnan bilda nya hjärnceller. Bland annat i hippocampus – området som har hand om minne och inlärning. När vi tränar ökar vi blodgenomströmningen i hjärnan, så att den får mer syre, näringsämnen och tillväxtfaktorer. Det gör att det kan bildas många fler nya nervceller i hippocampus än om vi är fysiskt inaktiva.

– Ja det stämmer, i dag vet man det inom forskningen. Man kan se hjärnan som en klump modellera som man kan omforma hela livet. Det är ju fantastiskt och ganska nytt för förr trodde man inte att det var så, säger Lotta Brangefält som är lärare på Fysioterapiutbildningen i på Mälardalens Högskola i Västerås.

”Medicin utan biverkningar”

Träningen gör också att den åldersrelaterade minskningen av hjärnan bromsas. Fysisk aktivitet kan därför förebygga risken att drabbas av sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons.

– Det är fantastiskt för det är ju en medicin som i princip inte har några biverkningar. Skulle vi ha ett piller med samma goda effekt som träning har så skulle det vara det mest sålda läkemedlet för det har så många bra verkningsmekanismer, säger Lotta Brangefält.

30 minuter tre gånger i veckan

Så hur ska man träna då? Enligt forskarna så är det svenska mottot ”lagom är bäst” bra att utgå ifrån.

– Enligt studier som har gjorts på 65–åringar och äldre så räcker det med en promenad på 30 minuter tre gånger i veckan. Sen är det absolut så att tränar vi mer och intensivare så kan vi få ännu större effekt på hjärnan, säger Lotta Brangefält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träningens påverkan på hjärnan

Mer i ämnet