Valet 2022 Surahammar: Historiskt maktskifte skakade om – vad händer nu?

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla bruksorten Surahammar har upplevt den största politiska oredan i mannaminne. Det började med ett tragiskt dödsfall och slutade med att socialdemokraterna för första gången blev av med makten.

Häng med när SVT:s reporter sammanfattar mandatperioden och ser framåt.

Socialdemokraterna har alltid suttit i majoritet i Surahammars kommunfullmäktige, och det blev också resultatet efter valet 2018. Det vill säga, fram tills för ett år sedan. Då fick den borgerliga oppositionen i stället majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna. Men vägen till maktskiftet var kantad med omskakande händelser.

Dödsfall och samarbetsproblem

Det började med att kommunstyrelsens ordförande Johanna Skottman (S) avled efter en tids sjukdom, halvvägs in i mandatperioden. Leif Carlberg tog tillfälligt över efter hennes bortgång. Socialdemokraterna valde senare Chris Marlowe (S) till hennes efterträdare. Efter skiftet visade interna rapporter, som SVT har tagit del av, att det fanns samarbetsproblem mellan både politiker och tjänstemän i Surahammars kommunala förvaltning. Det kulminerade 2020, då Socialdemokraterna valde att bryta samarbetet med Centerpartiet.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

C och SD i styret – Annie Lööf missnöjd

Men i stället för att få ihop en ny majoritet, som Socialdemokraterna i Surahammar hade hoppats på, blev det maktskifte. Surahammar blev då den enda kommunen i landet där Centerpartiet och Sverigedemokraterna styr tillsammans. Något som centerledaren Annie Lööf var snabb med att beklaga.

I klippet hör du SVT:s reporter sammanfatta den turbulenta mandatperioden och blicka framåt.

Mandatfördelningen i Surahammar kommunfullmäktige efter valet 2018

Socialdemokraterna (S): 11

Sverigedemokraterna (SD): 7

Moderaterna (M): 6

Centerpartiet (C): 2

Vänsterpartiet (V): 3

Liberalerna (L): 1

Kristdemokraterna (KD): 1

Källa: Surahammar kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet