ombyggnad på fagersta sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är det extra trångt och rörigt, men verksamhetschef Beate Kärrdahl är ändå nöjd över att bygget på Fagersta sjukhus satt fart. Foto: SVT Sigrid Renklint

Välkommet byggkaos på Fagersta sjukhus

Publicerad

Mindre smitta, bättre arbetsmiljö, mer lugn och ro för patienterna. Det är vad både politiker och personal hoppas på när Fagersta sjukhus äntligen renoveras.

På torsdagen kunde ett gäng stolta politiker och chefer bjuda in till visning av byggarbetsplatsen på Fagersta sjukhus. Mikael Elfgren (M), regionstyrelsens ordförande slog i en spik och sa att ombyggnationen inte bara är bra för Fagersta utan hela regionen.

Sjuksköterskan Nina Loukkanen ser fram emot att få enkelrum på vårdavdelningen.

– Det är tungjobbat ibland, det blir mycket omflyttning av patienter för dem som verkligen behöver enkelsalar.

– Det här är superbra, bra för vården, bra för patienterna, säger läkaren Abdulahi Abashir.

Fler vårdplatser

I dag finns det 16 vårdplatser i Fagersta, där patienter kan få vård och rehab efter till exempel opererade höfter eller stroke. Det handlar oftast om äldre patienter med flera diagnoser eller vårdbehov. Nu byggs 19 rum, men det betyder inte självklart att det blir 19 vårdplatser.

– Det beror på om vi får personal så vi kan hålla alla sängar öppna, säger Beate Kärrdahl, biträdande verksamhetschef på sjukhuset.

– Idag har vi tolv av 16 platser öppna, det är vad vi klarar med de sjuksköterskor vi har.

Plats för palliativ vård

Det blir också ett par rum särskilt anpassade för palliativ vård, alltså vård vid livets slut.

– Det är många på avdelningen som är vid livets slut, och vi försöker se till att de får enkelrum. Men anhöriga får sova på en madrass på golvet, säger Beate Kärrdahl.

– Nu kommer de kunna besöka sina nära och kära och ha lite lugn och ro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.