– Vi har tagit fram en särskild webbutbildning anpassad för vår personal i länet, berättar processledare Lena Berglund.
I tre års tid har arbetet med att vården ska bli bättre på att hitta och stödja våldsutsatta kvinnor nu pågått. Allt från 1177, tandvården, psykiatrin till primärvården har involverats i projektet.
– Det känns som vi har fått en väldigt bra grund att stå på nu när vi fortsätter utbildningsarbetet, säger Lena Berglund.
Våga fråga
Ofta är kvinnan så pass kontrollerad av mannen och rädd att hon inte kan eller vågar berätta och då är det viktigt att ställa rätt frågor och att ställa frågan flera gånger.
– Många gånger är det lättare att närma sig ämnet om man får frågan om hur barnen har det. Pratar man med barn kan det vara lättare för barnet att tala om det som sker i hemmet genom att berätta om hur husdjuret har det tillexempel.
Kodord används för att skydda kvinnorna
I samband med att patientjournalerna digitaliserades och möjligheten att komma åt dem hemifrån via dator infördes väcktes frågor om hur kvinnor som berättar skulle skyddas. Det har man inom region Västmanland löst genom att läkare eller vårdpersonal använder särskilda kodord som automatiskt gör att det som skrivs inte syns vid inloggning hemifrån enligt Lena Berglund.