På bara några veckor har fyra stora industriföretag i Västmanland meddelat att de tvingas varsla sammanlagt över 200 anställda på grund av vikande orderingångar och lägre efterfrågan på arbetskraft.
– Efter en relativt lång tid av högkonjunktur, så ser vi nu att den mattas av. Jag skulle inte säga att det är början på en lågkonjunktur, utan just en avmattning. Det i kombination med en turbulent omvärld, handelskrig mellan USA och Kina samt Brexit, gör att företagen varslar på grund av osäkerhet. Det blir som en dominoeffekt, säger Kristin Lahed, Svenskt Näringslivs regionchef i Västmanland.
Exportberoende län
Hon menar att effekterna blir extra kännbara i länet i och med att Västmanland har många företag på den globala marknaden, där många dessutom exporterar till Storbritanien.
– Det är svårt att säga vart det här tar vägen, det beror så mycket på omvärlden, om det blir en hård- eller avtalsbrexit, hur USA och Kina kommer svara på varandra. Men enligt vår Företagarpanel, där vi ställt frågor till 400 företag i Västmanland, så kommer avmattningen fortsätta och det kommer få effekter på sysselsättningen, säger Kristin Lahed.
Stor risk för fler varsel
För arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna får den inbromsande världsekonomin konsekvenser för deras medlemsföretag inom basindustrin. Framförallt är det tufft för stålindustrin, med stora kunder inom fordonsindustrin där efterfrågan minskat.
– Vår bedömning är att det här kommer att fortsätta. För företagen gäller det att vara flexibla och kunna ställa om snabbt, så det finns stor risk för fler varsel framöver, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.