Skolinspektionen anser att gymnasieskolans ägar- och ledningskrets inte är lämpliga att fortsätta. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Västerås citygymnasium tvingades stänga – överklagar Skolinspektionens beslut

Publicerad

I juni drog Skolinspektionen in Västerås citygymnasiums tillstånd för att bedriva skolverksamhet. Skolan har nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten. Ledningen menar att bristerna har åtgärdats.

I juni fick 150 elever på Västerås citygymnasium besked om att Skolinspektionen inte längre ger skolan tillstånd att bedriva verksamhet. Bakgrunden är enligt Skolinspektionen en misskött ekonomi, samt att skolan inte har möjlighet att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten.

De ansvariga har nu överklagat beslutet till Förvaltningsrätten. I överklagan uppger två advokater, på skolledningens uppdrag, att bristerna i den ekonomiska administrationen berodde på allvarlig sjukdom och dödsfall av anhörig inom ägar- och ledningskretsen. Man menar att bristerna var av kortvarig art och har åtgärdats. Brister i huvudmannens dotter- och närståendebolag är inte tillräckliga skäl för att personerna ska ses som olämpliga att bedriva skolverksamhet, enligt överklagan.

Skolinspektionen finner ingen anledning att ändra sitt beslut, som nu ska avgöras inom kort i Förvaltningsrätten.

I videon från i juni duckar biträdande rektorn Ivan Soria SVT:s frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här duckar biträdande rektorn Ivan Soria SVT:s frågor. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.