Grundkravet nu är att värdstaden ska klara minst två av idrotterna friidrott, simning, rallysprint, cykel, paracykel, rullskidor och triathlon, berättar nämnordförande Vicki Skure Eriksson (C). Foto: SVT/Bildbyrån

Västerås gör nytt försök att få arrangera SM-veckan 2023

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Riksidrottsförbundet ändrat kritierierna för värdskapet har Västerås beslutat göra ett nytt försök att få arrangera SM-veckan 2023 eller 2024. Beslutet fattades av nämnden för idrott- fritid- och förebyggande på tisdagen.

Västerås stad och Köpings kommun har tidigare ansökt att få arrangera spelen gemensamt. Men eftersom varken de eller någon av de andra städerna som då ansökte uppfyllde alla kriterier, meddelade Riksidrottsförbundet (RF) att de skulle avvakta med att utse värdstad.

RF:s ändrade kriterier innebär bland annat att endast en värdstad ska söka och att fokus ligger på evenemangsytor istället för huvudidrotter.

– Till exempel city och i vårt fall Rocklunda, Lögarängen och Johannisberg, förklarar Stefan Brandberg, Västerås stads idrottschef.

Finansieringsplanen är samma som vid förra ansökningstillfället – fem miljoner från kommunstyrelsen, en miljon från nämnden.

Stefan Brandberg är idrottschef i Västerås. Foto: SVT

SM-veckan

Varje år arrangeras en SM-vecka på vintern och en på sommaren i olika svenska städer. Då avgörs svenska mästerskap för seniorer i olika idrotter i en och samma stad eller huvudort. Första SM-veckan hölls i Sundsvall vintern 2009.

SM-veckan är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 72 specialidrottsförbund, som representerar omkring 250 idrotter. Arrangör är Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdstaden. Sveriges Television är sändande mediebolag.

2020 hålls vinterarrangemanget i Luleå/Boden, sommarveckan i Halmstad.

Källa: SM-veckan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.