Foto: SVT

Almsjukan slår hårt

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade almsjukan sprider sig i allt snabbare takt och har slagit hårt mot almarna i Västerås. Nu växer rädslan för att den fridlysta arten helt kommer försvinna.

– De senaste två åren har det gått väldigt snabbt. Vissa träd har vissnat bara på några veckor. Vi kommer inte att ha några almar kvar alls så småningom. När det blir är osäkert, säger Anna Tiberg, landskapsingenjör i Västerås stad.

Orsaken till att almarna dör är en svampsjukdom som sprids via skalbaggar av arten almsplintborre. Svampen stänger till näringsvägarna i trädet och därmed dör trädet till slut.

Förra året fick kommunen ta ner ett fyrtiotal döda almar i Västerås för närmare 700 000 kronor och i år har redan över 100 mindre döda träd rensats bort. Nu i sommar ska 30-40 stycken till fällas.

– Man kan inte ha döda träd i en stadsmiljö, av säkerhetsskäl måste det göras så snabbt det går. På grund av att almarna är fridlysta kan man heller inte ta ned träden i förebyggande syfte, säger Anna Tiberg.

Fakta: Almsjuka

  • Almsjukan är en svampsjukdom som sprids av den lilla insekten almsplintborren.
  • Symptomen är först gulnade blad på enstaka grenar, sedan börjar fler och fler grenar vissna. Trädet kan dö över en sommar.
  • Sjukdomen kom först till södra Sverige men nu finns den även i Mälardalen.
  • 2005 upptäcktes den på Gotland, där försök ska göras att rädda särskilt värdefulla bestånd. Förutom själva träden hotas flera insektsarter.
  • Almen är nu rödlistad och hoppet står till att hitta genetiskt motståndskraftiga träd.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.