– Det som händer i Ungern och Polen och hur UEFA förpassar HBTQI-frågorna visar hur viktig kampen är, säger Isabelle Sollén. Foto: SVT arkiv/Västerås Pride

Västerås Pridefestival 2021 genomförs i september

Uppdaterad
Publicerad

Även den här sommaren har flera av de större arrangemangen i Västerås fått ställas in på grund av ovissheten kring coronapandemin. I veckan kom dock beskedet att det blir en pridefestival – också med fysiska träffar – i stan i år.

– Det är ett måste känner vi. Det är så tydligt att kampen för allas lika rättigheter fortfarande behövs, säger Isabelle Sollén från föreningen Västerås Pride.

Västerås Pridefestival kommer att genomföras 8 – 11 september 2021. Mer detaljer och program kommer längre fram under sommaren.

– Det blir framförallt digitalt men målsättningen är också att kunna genomföra fysiska, mindre träffar på ett sätt där vi kan begränsa deltagandet efter de eventuella restriktioner som gäller, säger Isabelle Sollén.

2020 års pridefestival genomfördes helt digitalt. Det med en ”parad” som gick ut på att deltagare skickade in egna bilder som sammanställdes till bildspel och publicerades i sociala kanaler. Det blir en liknande parad-lösning i år, enligt arrangörsgruppen.

Senast det kunde arrangeras en fysisk pridefestival i Västerås var 2019.

Då såg det ut såhär:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.