Översvämningsytor byggs för att rädda hus från stora mängder vatten

Uppdaterad
Publicerad

I Västerås tas risken för stora skyfall och översvämningar på allvar. Sedan några år tillbaka görs alltid en dagvattenutredning när det byggs nya områden. Mälarparken på Öster Mälarstrand är resultatet av en sådan.

Många västeråsare reagerade när aktivitetsparken på Öster Mälarstrand svämmades över fler gånger förra sommaren. Faktum är att det är en del av dess syfte – för att rädda omkringliggande hus.

– När vi projekterade det här området var det viktigt att få med hur vi ska hantera dagvattnet vid skyfall, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

Två andra platser i Västerås som pekas ut som riskområden är ”Röda torget” vid Björnövägen och järnvägsviadukten vid Hästhovsgatan mellan Haga och Gideonsberg. Båda är platser där man ska jobba bort problemen i framtiden.

I övrigt pekas framförallt E18 ut som en risk, där arbetar Västerås stad tillsammans med Trafikverket för att minska riskerna för översvämningar.

– En del partier på E18 har vi haft mycket stora problem under lång tid, säger Johan Ahlström.

Sätra ska säkras mot skyfall

Ett exempel där man redan i förstaläget ser över skydd mot översvämningar är området Sätra som just nu byggs.

– Där planerar vi en vattenpark och helt nya lösningar där man från början lagt in skyfallsområden som ska svämma över. Vi har valt material och projektering utifrån förväntat fler och kraftfullare skyfall i framtiden, säger Johan Ahlström.

Mer information kommer

Nu ska information tas fram och skickas ut till västeråsare, så att privatpersoner i förebyggande syfta kan skydda sina fastigheter. Det är Västerås stad, Mälarenergi, räddningstjänsten och länsstyrelsen som tillsammans jobbar med att ta fram det och presentera efter sommaren.

Tanken är att man bland annat ska kunna gå in och se om ens eget hus ligger i riskzonen för att svämmas över.

Så skyddar du ditt hus mot skyfall – tre tips för att minska risken för översvämning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.