• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vi granskade vården – detta rapporterades

Uppdaterad
Publicerad

Under SVT:s valsatsning har Västmanlandsnytt under flera veckor granskat området vård och omsorg. Det började med att vi fångade upp era röster utanför sjukhuset i Västerås.

– Mer personal, efterfrågade Birgit Amour.

– Och de skulle ha bättre löner, tillade Aino Uusitalo.

Val 2014 – Tvärsnytt

Under de senaste veckorna har Västmanlandsnytt synat vården under lupp och vår granskning började med att vi eftersökte berättelser om hur ni tittare upplevde vården.

En av er som hörde av sig till oss var Susanne Erixon. Hon får ofta dela rum med andra trots att hon är infektionskänslig och kan ligga inne månader på sjukhuset i Västerås.

– Många gånger är det patienter som har olika infektioner, vilket ofta resulterar i att jag blir utsatt för de dem har, sade Susanne Erixon uppgivet, då Västmanlandsnytt träffade henne på lasarettets mag-tarmavdeling.

Det visade sig att patienttrycket på avdelningen är högt, och med många infektionskänsliga patienter, får den som bedöms vara minst infektionskänslig dela rum med andra.

– Till största delen kan vi ändå tillmötesgå de flesta patienter, i de bästa av världar skulle alla få enkelrum, svarade verksamhetschefen Katarina Holmström Engevik.

Läkarbristen och problematiken med många hyrläkare inom sjukvården är ett annat ämne som Västmanlandsnytt har rapporterat om under veckorna som varit. Ungefär 40 procent av de fasta tjänsterna inom landstingets vårdcentraler i Västmanland är otillsatta.

– Fattas det läkare är det ju katastrof!, sade Ethel Anderstedt, som vår reporter Johanna Olofsson intervjuade i väntrummet på Oxbackens vårdcentral.

Sonen begick självmord

Västmanlandsnytts tittare har också fått möta Torsten Karlsson, vars son tog sitt liv under förra året. Torsten Karlsson anser att vården sonen fick, då han sökte hjälp på akutpsykiatrin i Västerås, var under all kritik:

– Det gjordes ingen suicidundersökning och besöket var överstökat på 20, 30 minuter. Jag förstår inte hur man kan misslyckats så fatalt vid det lasarettet.

I dagarna rapporterade vår reporter Hanna Eklund om att antalet barn som diagnostiseras med ADHD har ökat med 700 procent under tio år i Västmanlands län. Men det är inte säkert att alla som får en diagnos faktiskt har ADHD – koncentrationssvårigheterna kan vara orsakade av en dålig skolmiljö, enligt verksamhetschefen Philip Eskridge, vid barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland.

Besvikna föräldrar

Han har upplevt att föräldrar blir besvikna över att barnet inte bedöms ha ADHD och därför inte får en diagnos.

– Det är tråkigt om man tror att BUP måste ge en diagnos, för att få de nödvändiga resurserna i skolan. Det är inte BUP´s arbete att medicinera mot en dålig arbetsmiljö, en dålig skolmiljö, säger Eskridge.

Med start nästa vecka kommer SVT att börja granska miljön. Har du tips som rör Västmanland eller Örebro län? Något vi borde titta närmare på? Mejla oss på tvarsnytt@svt.se eller ring 021-15 04 00. Glöm inte använda hashtaggen #dinröst i sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet