Vattenparken ska bli omkring 15 hektar stor – motsvarande cirka 21 fotbollsplaner. Nästan hälften av parken kommer att bestå av sex dammar med olika djup. Där ska vatten från Kappelbäck renas, som är en av Västerås smutsigaste åar.
– Det är ganska förorenad vatten i den här bäcken, säger Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad.
– Det optimala hade varit att anlägga en våtmark i Kappbäcken, men problemet är att det är bebyggt överallt längst bäcken. Så den här platsen på Johannisberg har man lyckats diskutera sig fram till att vika för vattenrening. Det har varit en process som har pågått under många år.
Vattenparken ska också bli en plats att besöka, med sittplatser, grillplatser, stigar och en brygga där man kan håva djur. En förhoppning är också att skolklasser kommer besöka parken för att lära sig mer om vattenrening.
30 miljoner kronor
Vattnet som har renats i vattenparken slussas sedan ut via en bäck, ut vid Lövudden och ut i Mälaren.
– Västeråsfjärden är västeråsarnas råvattentäkt, där vi tar vårt dricksvatten ifrån, så det är ett av syfterna med projektet att vi ska få bättre vattenkvalitet.
Vattenparken kommer kosta omkring 30 miljoner kronor att anlägga och är ett samarbete mellan Västerås stad och Mälarenergi, med medfinansiering från Boverket på 2,3 miljoner kronor samt EU-projektet Life IP Rich Waters.
EU-projektets syfte är att förbättra vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag.
Tanken är att hela vattenparken ska vara klar innan sommaren 2021.
I klippet berättar Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad, vilka djur man vill få in i vattenparken – och vilka som inte är välkomna.