Vd för vårdföretag döms till fängelse – lurade Västerås stad på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands tingsrätt dömer en kvinna till två och ett halvt års fängelse för 15 fall av grova bedrägerier. Genom sitt företag Aros Stödgrupp har kvinnan tagit betalt för insatser som aldrig utförts.

Kvinnan döms för att genom sitt företag ha redovisat 4 500 timmars boendestöd för en ersättning om knappt två miljoner kronor trots att stödet inte har varit utfört.

Tingsrätten har bland annat grundat sin bedömning på vittnesuppgifter från anställda om att de inte arbetat trots att boendestöd registrerats som utfört av dem. Brotten rubriceras som grova bedrägerier eftersom det har skett systematiskt, varit svårupptäckt och riktat sig mot välfärdssystemet.

Kvinnan döms mot sitt nekande till fängelse. Hon ska också betala skadestånd till Västerås stad på 1,9 miljoner kronor och får näringsförbud under fem år. Även företaget Aros Stödgrupp får betala en företagsbot på en miljon kronor.

SVT Nyheter Västmanland söker vd:n för Aros Stödgrupp för en kommentar.

I april 2022 framkom det att boendestödsföretaget misstänktes för fusk:

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.