Hund står på ett bord och blir borstad av sin husse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till hundgården och hör om turerna när Ida Törnwall blev anmäld av en veterinär – och sedan själv anmälde veterinären när hunden blev frisk. Foto: Nina König och Elvira Ringeborn/SVT

Veterinären ville ta bort livmodern eller avliva – sen fick Knotte valpar

Uppdaterad
Publicerad

När hundspannsföraren och uppfödaren Ida Törnwall tog ledarhunden Knotte till veterinären fick hon höra att livmodern måste opereras bort – alternativet var avlivning. Men hon gick till en annan veterinär och nu är Knotte frisk och har fått två valpkullar.

– Jag kände att den första veterinären inte gjorde rätt bedömning. Hade hennes vilja gått igenom så hade tiken förmodligen inte varit vid liv, säger hon.

Ida Törnwall i Kröcklinge utanför Köping tävlar i draghundsport och ville få valpar på den duktiga ledarhunden Knotte, men när Knotte fick livmoderinflammation höll drömmen på att gå om intet.

– Veterinären var väldigt bestämd i sin åsikt att det inte fanns andra alternativ än avlivning eller operation, säger hon.

Ida lämnade kliniken och kontaktade en annan veterinär som istället skrev ut antibiotika och Knotte blev helt återställd.

Veterinären anmälde Ida – som anmälde tillbaka

Den första veterinären anmälde Ida till länsstyrelsen för misskötsel av djur, eftersom hon inte ville operera hunden.

– Jag blev ännu mer förfärad och upprörd. Allt jag ville göra var att rädda tikens liv och behålla hennes livmoder, säger Ida.

Det hela slutade med att Ida fick rätt, eftersom veterinären som hade givit Knotte antibiotika kunde intyga att tiken hade fått hjälp.

Men historien slutar inte där. Ida valde då i sin tur att anmäla veterinären till statliga Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

Få anmälare får rätt mot veterinärer

SVT har tittat på 29 anmälningar mot veterinärer i Västmanland sedan 2019 och bara en anmälare har fått rätt.

Christer Ganelind, ordföranden i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, vill inte uttala sig om det enskilda fallet. Men enligt honom är det inte konstigt att veterinärer gör olika bedömningar.

Han menar att det viktiga är att veterinärerna har tolkat sina provsvar rätt, vilket är det som nämnden tittar på.

– Man kan inte tolka det på annat sätt än att veterinärerna är rätt så duktiga på sitt jobb, säger han.

I klippet: Följ med till hundgården och hör hur det gick i fallet där Ida anmälde veterinären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.