Foto: SVT

Vill fasa ut hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har kostnaderna för inhyrd sjukvårdspersonal i Västmanland ökat med 505 procent. På vårdcentralen i Hallstahammar märker patienterna av att vårdens grundbemanning till stor del är inhyrd.

På vårdcentralen i Hallstahammar träffar SVT Inga-Britt Helgesson som precis avslutat ett läkarbesök. Hon fick träffa en trevlig läkare som tyvärr inte skulle vara kvar efter veckans slut. På den här vårdcentralen är en av fem läkare fast anställda, resten hyrs in via bemanningsföretag.

– Det är inte så kul. Framför allt det här med att man måste upprepa sig för varje ny läkare, om till exempel en behandling som det inte står så mycket om i journalen. Då ligger det på patientens ansvar att hänga med och berätta allt, säger Inga-Britt Helgesson.

Utanför landstingets kontroll

Siffror som SVT begärt ut från de olika landstingen visar att landstinget Västmanland ökat sina kostnader för inhyrd sjukvårdspersonal med 505 procent mellan 2010 och 2015. Det här är, procentuellt, den största ökningen bland alla Sveriges landsting.

Christina Jogér som är förvaltningschef förklarar att ökningen beror på att man 2010 inte hade så mycket inhyrd personal jämfört med andra landsting, men att det behovet sedan ökat kraftigt. Ökningen är stor, men numera har man lika mycket stafettläkare som de flesta medelstora landsting.

– För varje läkare som väljer att sluta och påbörja en anställning hos ett bemanningsföretag så måste vi anlita en läkare från ett bemanningsföretag. På det sättet drivs den här utvecklingen på ett sätt som är utanför landstingets kontroll, säger Christina Jogér.

Patientosäkert

Förra året betalade landstinget 162 miljoner för hyrläkare. Men kostnaderna tycker inte landstinget är det största problemet.

– Det största problemet gäller vårdkvalité, patientsäkerhet och i stor utsträckning arbetsmiljön, säger Christina Jogér.

Hur stort skulle du säga att problemet är?

– Jag skulle säga att det är ett stort problem. Ingen del i välfärdssektorn, som jag ser det, lämpar sig för att ha en del av sin grundbemanning utförd av bemanningsföretag, säger hon.

Ska fasas ut

Trots att Christina Jogér beskriver att utvecklingen av inhyrd personal är utanför landstingets kontroll, vill hon inte påstå att landstinget är maktlösa. Enligt henne sker en rad åtgärder som ska göra det möjligt för landstinget att fasa ut hyrläkare framöver.

– För närvarande får vi nog acceptera att det finns bemanningsföretag i den västmanländska hälso- och sjukvården, men meningen är att det på sikt ska reduceras kraftigt. Det ligger i patienternas och skattebetalarnas intresse, säger Christina Jogér, förvaltningschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.