En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en pojke som intervjuas. Till höger visas händer som sträcker sig mot skivor av fullkornsbröd på en tallrik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yazan Alahmed är en av många elever som valt att komma tidigare till Kung Karls skola sedan de börjat servera frukost i skolan: ”Man orkar mer” – flera röster i klippet ovan. Foto: Elin Krell/SVT

Yazan går upp tidigare för att äta skolfrukost i Kungsör: ”Man får bättre fokus på lektionen”

Publicerad

Under tre månader testar Kung Karls skola i Kungsör att servera en enklare frukost innan skolstart till sina mellan- och högstadieelever. Syftet är att få fler elever att starta dagen med mat i magen och på sikt förbättra skolresultaten.

Det som serveras mellan 07:30 och 08:00 är en ostsmörgås och ett glas mjölk. Ett par veckor in i projektet är uppfattningen att mellan 40 och 50 elever dyker upp för att äta frukost varje dag.

Det är en bra bit ifrån vad politiken har budgeterat för: det finns pengar till att ge 400 av skolans 600 elever frukost varje dag.

Hoppas ge lugnare klassrumsmiljö

Totalt har kommunstyrelsen avsatt 150 000 kronor till testprojektet som pågår under oktober, november och december. Frukosten organiseras och serveras av personal som finns på skolan.

I handlingarna från kommunstyrelsen står att detta ”förväntas leda till förbättrade studieresultat.” Det finns undersökningar som visar på hur frukost kan bidra till bättre koncentration och en lugnare klassrumsmiljö.

I videon: Följ med skolfrukost – ”Hur motiverar ni tonåringar att åka till skolan tidigare för att äta frukost?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.