– Det är ingen dramatisk skillnad mot partistyrelsens uppfattning. Alla vet att vi behöver en flexiblare arbetsmarknad, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson.
Rasmus Törnblom håller inte med.
– Nej, då hade vi nog inte debatterat i fyra timmar och då hade väl Ulf röstat som jag gjorde, säger han.
Törnblom lyckades med bedriften att i stämmanSs första votering köra över Anna Kinberg Batra på hennes första ordinarie stämma som ny partiledare.
Historiskt beslut
– Det är väldigt bra att Moderaterna har tagit ställning för att modernisera arbetslagstiftningen. Det är en stor seger för Moderata ungdomsförbundet och ett historiskt beslut för Moderaterna, säger han till TT.
– Jag hoppas att partiledningen nu så snart som möjligt kan inleda samtal med de övriga Allianspartierna, som redan vill reformera las, om hur man ska göra det, fortsätter han.
– Stämman vill gå lite snabbare fram och var lite otåligare. Nu höjer vi tonläget från Moderaterna, medger Ulf Kristersson.
Inte dramatisera
Att inte röra arbetsrätten var Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs linje i tio år. Det var viktigare att försöka vinna LO-väljare. Men Ulf Kristersson tror inte att det blir svårare nu.
– Nej, man ska inte dramatisera detta. Vi har redan förflyttat oss i den här frågan med förslaget om en ny anställningsform, säger han.
I den långa debatten på stämman lyste partiledningen först med sin frånvaro. Beslutet från utskottet dagen innan att sluta upp bakom partiledningens försiktigare linje gav nog intryck av att frågan var i hamn. I två timmar var det därför ingen som argumenterade för partiledningens hållning, bara kritikerna gick upp.
Nervös partiledning
Sedan verkade partiledningen bli nervös.
– Flexibiliteten måste bli bättre, det måste bli lättare att komma in på arbetsmarknaden. Vi har problembeskrivningen, bara det är bra. Vi kan inte ha det som vi har det i dag, därom är vi överens. Men det är svåra avvägningar. Trumfa inte igenom en stelbent lagstiftning. Att riva upp las skulle skapa fundamentala problem, varnade Ulf Kristersson.
Louise Meijer från Muf påpekade att ingen föreslagit det.
– Det handlar enbart om att reformera las. Det tror jag alla här håller med om. Vi har inte några specifika förslag i hur turordningsreglerna ska ändras, påpekade hon.