Bill Browder, mannen bakom anklagelserna kring Nordea, är inte bara affärsman utan också en högljudd Kreml-kritiker och har själv skrivit om sitt ”krig” mot Putin. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Han är mannen bakom Nordea-anklagelserna – ”Putins fiende nummer ett”

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna om penningtvätt mot Nordea leder vidare till Rysslands högsta makt och president Putin själv. Bakom anklagelserna står Bill Browder, mannen som har kallats ”Putins fiende nummer ett”, och som ser anmälan som del i sitt politiska korståg mot den ryska makten.

Hermitage Capital Managements anmälan mot Nordea är ett iögonfallande dokument, inte minst på grund av ett ryskt namn på dess första sida: President Putin. Och utöver det juridiska allvaret i anklagelserna så är de också del i den politiska kamp som den amerikanske affärsmannen Bill Browder för mot den ryska makten.

– Jag anser att de här pengarna hänger ihop med toppen av ryska regimen, säger Browder till SVT Nyheter.

Magnitskij dog i fängelse

Browder var en gång i tiden den enskilt största utländska investeraren i Ryssland – år 2005 kontrollerade Hermitage Capital Management, som han medgrundade, en portfölj värd närmare 4 miljarder dollar.

Men han var redan då kritisk mot affärsklimatet i Ryssland och när han senare samma år kastades ut vid en resa till Ryssland beskrevs han som ett ”hot mot nationell säkerhet”.

Ryska myndigheter tog därefter över Hermitages företag och ska ha hämtat ut 230 miljoner dollar i felaktiga skatterabatter, skriver The New York Times. När skatteadvokaten Sergej Magnitskij utredde fallet greps han av samma myndigheter som han själv pekat ut, och fängslades.

”Stor börda och skuld”

Sergej Magnitskij dog i november 2009 i fängelset, 37 år gammal – enligt Browder efter månader av tortyr.

– Jag bär en stor börda och skuld på mina axlar varje dag sedan Sergej dödades, säger Browder.

– Sedan han mördades har jag i princip ägnat all min tid, resurser och energi åt att få rättvisa å hans vägnar. Det är vad allt mitt arbete handlar om, och det är vad denna senaste anmälan till myndigheterna i Sverige och i andra länder handlar om.

Browder har bland annat stått bakom USA:s ”Magnitskij-lag”, med sanktioner mot personer som anses ha kränkt mänskliga rättigheter i Ryssland. Han har sedan dess lobbat för liknande lagar i andra länder, och har flera gånger besökt Sverige för att förespråka sådana lagar här.

Avfärdar ryska anklagelser

Men medan Bill Browder har vunnit stöd i västländer så har han desto färre beundrare i Ryssland. Ryska myndigheter har gång på gång försökt få honom utlämnad på juridisk väg. Bland annat för ekonomisk brottslighet, men också i ett mycket märkligt fall för att själv ha legat bakom Magnitskijs död.

Han är också en tacksam inrikespolitisk måltavla. Den extrema ekonomiska turbulens som följde Sovjetunionens kollaps var förödande för de flesta ryssar. Den folkliga avskyn mot dem som samtidigt gjorde sig rika, inte minst utländska investerare, är utbredd. Kritiker har dessutom framhållit att hans vendetta mot Ryssland egentligen handlar om ekonomisk skada han själv lidit, snarare än Magnitskijs öde.

Browder avfärdar anklagelserna emot honom som helt falska, och som politiskt motiverade.

– Deras slutsatser är skrattretande och inga regeringar i västländer tar dem på allvar, säger han.

”Ingen nåd”

Men även om Browder gjort sig ovän med mäktiga ryska intressen så är det folk i västländer som möjliggör rysk korruption som han säger sig förakta mest. Till exempel de med kopplingar till rysk pengatvätt, en anklagelse han alltså nu riktar mot Nordea.

– Det här är folk som är uppfostrade med samma värdesystem som oss som – utan några av ryssars svåra villkor – har fattat beslutet att hjälpa Ryssland att begå brott, säger han.

– Dem visar jag ingen nåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.