Foto: SVT

Marmorstein: De räds ett extraval

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein vill inte kalla dagens politiska läge för en kris, men hon menar att pressen på partierna behöver öka för att läget ska låsas upp. I dag chattade hon med SVT Nyheters läsare:

– Om det skulle gå så långt som till extraval är Liberalerna är ett av de partier som kan ligga illa till.

Vad krävs för att något eller några partier ska släppa på sina krav och börja förhandla?

– Att pressen på dem ökar. En sådan press skulle kunna vara hotet om ett extraval. I dagsläget så har ju sonderingspersonerna fått ett öppet mandat att och det har också inneburit att talmannen inte har föreslagit någon statsminister för riksdagen. Det krävs ju fyra misslyckade statsministeromröstningar innan vi har ett extraval. Jag tror att pressen verkligen behöver öka på partierna för att det ska röra på sig.

Regeringsbildning

Vem tror du står på tur att sondera efter Löfven, om hans uppdrag inte lyckas ?

– Vem som står på tur kan vi bara spekulera om men det är ju inte omöjligt att uppdraget går vidare till Lööf, men jag skulle säga att det är mer troligt att talmannen ger ett mer avgränsat uppdrag till någon av de två statsministerkandidaterna. En annan möjlighet är att han föreslår någon för riksdagen utan att på förhand veta om han kommer tolereras av riksdagen. Så skulle han få det låsta läget att börja dyrkas upp.

Kan Jimmie Åkesson få möjlighet att sondera?

– Man ska absolut inte utesluta någonting i det här läget, men jag skulle säga att det är väldigt osannolikt. Det handlar ju om att en statsminister ska tolereras av riksdagen, alltså att 175 ledamöter inte får trycka rött. I Jimmie Åkessons fall så skulle minst 175 ledamöter göra det, därför finns det ingen poäng i att han sonderar.

Kommer Fridolins beslut om att han lämnar språkrörsposten påverka regeringsbildningen?

– Det tror jag inte. Det finns ett starkt stöd i MP om att fortsätta regera med S, gärna ihop med L och C. Sen ska man komma ihåg att alliansen och MP inte räcker, de skulle bara ha 159 mandat och S, V, SD skulle trycka rött med 190 mandat.

Hur sannolikt är det att en regering med C+L tolereras av riksdagen?

– Ingenting ska förstås uteslutas i dagsläget men det är inte särskilt troligt. Det skulle bli en svag regering med bara 51 mandat. De skulle först vara tvungna att förhandla sinsemellan och sedan med partierna i riksdagen. Inte helt enkelt.

Hur ser du på risken att L åker ur riksdagen vid ett extraval? Tror det är många L-väljare som är arga för att de stoppade Ulf Kristersson som regeringsbildare.

– Eftersom L:s väljare står mer till höger än partiorganisationen kan du ha rätt. Samtidigt var det ett väldigt viktigt vallöfte från Björklund att aldrig ge SD inflytande. Jag tror att L är ett av de partier som räds ett extraval, inte minst för att de har en skral partikassa efter valet.

Vad händer rent formellt om en budget från Moderaterna går igenom? Har vi då en ny regering? Blir det ny statsminister omröstning? Vad tror du?

– Vi har inte en ny regering förrän en statsministerkandidat har tolererats av riksdagen. Det är talmannen som bestämmer när dess omröstningar ska ske. Om Moderaternas budget vinner så kommer övergångsregeringen få administrera den tills dess att vi har en ny regering på plats. Den regeringen kan sedan lägga ändringsbudgetar för att förverkliga sin politik.

Skulle man kunna ha en ny decemberöverenskommelse med en S-budget och en borgerlig regering?

– Någon ny decemberöverenskommelse tror jag inte att vi kommer att få, Moderaterna lär inte gå med på det. Skälet till DÖ var ju att Löfven utlyste ett extraval, det kan han inte göra som statsminister i en övergångsregering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet