ANALYS: Det handlar om att leva som man lär

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det avgörande är inte om statsminister Stefan Löfven agerat på ett sätt som riskerar ökad smittspridning eller inte. Det avgörande är att han inte verkar ta sina egna uppmaningar på allvar. Det skadar både trovärdigheten och förtroendet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En gammal sanning är att politik är en förtroendebransch. Den som förbrukar hela eller delar av sitt förtroende har svårare att nå fram med sitt budskap, få väljarna att tro att man talar sanning eller att man menar vad man säger.

Förtroende är alltså både början och slutet på politiken.

Att leva som man lär är en annan central frågeställning för en politiker som vill bli tagen på allvar.

De senaste dagarnas avslöjanden kring justitieminister Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven har återigen aktualiserat dessa avgörande aspekter av det politiska livet.

De är inte ensamma. Dominic Cummings var en av de första politiska makthavarna som hamnade i blåsväder under coronapandemin. Han var en av premiärminister Boris Johnsons viktigaste rådgivare och valde att ta bilen på en längre bilresa till sina föräldrars hem, mitt under Storbritanniens nedstängning i våras. Kritiken blev förstås hård och krav restes på hans avgång.

Regeringens tur att kritiseras

I Sverige har KD-ledaren Ebba Busch kritiserats efter besök på fester under coronapandemin. Också SD-ledaren Jimmie Åkesson, som snörvlade i riksdagen, har kritiserats.

Nu är det alltså regeringens tur. Justitieminister Morgan Johansson har köat under mellandagsrean för att komma in i en butik i Lund. Syftet var att köpa presenter.

Statsminister Stefan Löfven har besökt Gallerian i Stockholm, trots uppmaningar till svenska folket att avstå från att besöka köpcentrum och gallerior. Han ska enligt uppgift ha hämtat ut en sak i en uraffär.

Det faktum att de själva företräder och personifierar regeringen och därmed den centrala krisbekämpningen gör förstås skadan betydligt större.

I vilken utsträckning Morgan Johanssons och Stefan Löfvens agerande faktiskt varit riskabelt för smittspridningen är oklart. Det är egentligen också ganska ointressant.

Det avgörande är att de själva mycket kraftfullt har uppmanat svenska folket att undvika just detta beteende. Men sedan själva verkar strunta i de egna uppmaningarna.

Förlorar tyngd och trovärdighet

Besök inte köpcentrum och gallerior, var statsministerns budskap bara ett par dagar innan han själva besökte Gallerian i Stockholm. Hitta inga ursäkter eller bortförklaringar. Lyd råden, var budskapet.

Om det var trängsel eller ej när statsministern valde att gå till Gallerian vet inte jag, men det är heller inte poängen.

Poängen är att en politiker bör leva som han lär för att inte förlora trovärdighet. Inte minst i en kris där den fortsatta smittspridningen sägs bero på hur vi beter oss.

Budskapet att ställa in mellandagsrean var lika tydligt. Desto mera pikant var det förstås då att justitieministern valde att ställa sig i kö för att gå just på mellandagsrean.

Stefan Löfven fördömde sin minister, men vad han tycker om sitt eget agerande är än så länge oklart.

Det som nu inträffat innebär att både Morgan Johansson, Stefan Löfven och regeringen som helhet förlorar tyngd och trovärdighet när de fortsatt uppmanar allmänheten att följa råd och rekommendationer för att minska smittspridningen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.