Mats Knutson: ”Tolkar det som ett ja till Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens budskap från Finland kan ses som ett ja till Nato, den analysen drar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

– Finland kommer landa i ett ja till Nato och konsekvensen av det blir att också Sverige kommer göra det, säger Knutson.

Den finska regeringens utredning om ett eventuellt Natomedlemskap innehåller endast en redogörelse för de säkerhetspolitiska och ekonomiska konsekvenserna av ett medlemskap. Men det går ändå att urskilja vart Finlands är på väg i Natofrågan, säger Knutson.

– Rapporten är mycket tydlig med att säkerheten i Östersjöområdet blir starkare om Sverige och Finland går med i Nato.

Sverige och Nato

SVT:s utsända i Finland, Liselott Lindström, är inne på samma linje.

– Försvarsminister Antti Kaikkonen sa att Finland nu inte bara ska tänka på detta året, utan också på den långsiktiga säkerheten, säger Lindström och fortsätter:

– Samtidigt konstateras att Ukrainakriget inte kommer gå över snabbt. I värsta fall kan det ta tiotals år. Så där mellan raderna kunde man utläsa att det fanns en positiv inställning till Nato.

Finlands statsminister: Besked snabbt

Under dagen har Finlands statsminister besökt Sverige och statsminister Magdalena Andersson. Marin poängterade vikten av ett enigt Finland och Sverige.

– Det vore bra om vi gjorde samma val i framtiden men det är inget krav, men det vore väldigt bra att göra samma val och ha samma tidsplan, sade Marin.

Beskedet om Nato väntas inom kort.

– Jag tror att det kommer ske snabbt – inom veckor, inte månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet