Rasmus Paludan har varit föremål för en juridisk process i Turkiet ända sedan han brände en koran utanför Turkiets ambassad. Enligt Michael Sahlin har de senaste koranskändningarna gett Turkiet ny energi att kräva juridiska konsekvenser.
– Att man reagerar just nu har naturligtvis att göra med den senaste vågen av anti-svenskhet. Det är upphettat klimat, det är upphetsade diskussioner, och det ger Turkiet en möjlighet att visa ledarskap, säger Michael Sahlin.
Arresteringsordern handlar enligt honom inte bara om att sätta press på Sverige, utan också om att Turkiet vill etablera sig som ledare av den muslimska världen.
– Det är ju en ambition som Erdogan och andra har uttryckt många gånger när det gäller Turkiets roll i den muslimska världen. Att vara en ledande förespråkare. Så det är inte överraskande att de tar det här steget.
”Ingen möjlighet att göra politik”
Avtalet mellan Sverige och Turkiet som förhandlades fram i Madrid och förnyades vid Natotoppmötet i Vilnius nämner inte koranbränningar. Trots det har Erdogan flera gånger under våren sagt att det inte är aktuellt med ett svenskt Natomedlemskap så länge koranbränningarna tillåts. Men det innebär inte att Erdogan kan ta tillbaka det Nato-ja han gav i juni.
– Det ska mycket till för att Turkiet plötsligt ska tvärvända i den frågan. Det skulle bli en svår belastning för Turkiets relation till det samlade Nato.
Koranbränningarna påverkar således Natoprocessen, men att Sveriges regering skulle försöka beveka Turkiet genom att utlämna Paludan tror Michael Sahlin inte är sannolikt.
– Jag tror att det är svårt att hantera det här annat än i strikt legal ordning. Det finns ingen möjlighet att göra politik av det.
Osannolikt att han utvisas
Michael Sahlin menar att det är oerhört osannolikt att Sverige eller Danmark skulle utlämna Paludan.
– Jag tror inte att det är möjligt hur mycket press vi än skulle sättas utsättas för, säger han.